Patienter flyttas runt i brist på tandhygienister

Intresset för att bli tandhygienist är lägre än någonsin. "57 procent färre utexamineras än tidigare", säger vårdchefen Camilla Billing. Nu omplaceras patienter mellan kliniker.

Det utexamineras allt färre tandhygienister i Sverige.

Det utexamineras allt färre tandhygienister i Sverige.

Foto: Tore Meek / TT

Sörmland2024-02-02 04:43

Nyköpingsbor som vanligtvis besöker sin lokala tandläkarklinik kan nu tvingas resa för att få rätt vård. Detta är en konsekvens av bristen på tandhygienister i Region Sörmland. Underskottet kan inte åtgärdas med utökade ekonomiska resurser, enligt Folktandvården Sörmlands vårdchef Camilla Billing.  

I Folktandvården Sörmland arbetar idag 50 tandhygienister, i jämförelse mot 2017 då de var 60. Tandläkarna har däremot ökat i antal och gått från 130 tandläkare år 2017, till 145 idag. Det har lett till att patienter får anpassa sig, utifrån var resurserna finns.

Generellt sett jobbar tandvården som regionen i övrigt, i vårdnivåer, vilket innebär att patienter prioriteras utifrån behov – och kliniker kan hjälpas åt att ta emot dem.

– Vi kan hjälpas åt över klinikgränserna och flytta resurser. Sen är vi ju duktiga på att använda alla våra yrkeskategorier. Även en tandsköterska jobbar mycket i det hälsofrämjande arbetet, som i huvudsak är en tandhygienists uppgift, säger Camilla Billing.

undefined
Camilla Billing är vårdchef för Folktandvården Sörmland.

Bristen på tandhygienister är nationell.

– Bara 77 procent slutför utbildningen, så det är många som hoppar av. Tittar man på en av Socialstyrelsens studier ser man att det är 57 procent färre som utexamineras än tidigare, säger Camilla Billing.

Enligt Socialstyrelsen rapporterar en stor del av Sveriges regioner att de har brist på legitimationsyrken som sjuksköterska, specialistsjuksköterska, röntgensjuksköterska och tandhygienist.

undefined
Folktandvården kan dela på resurserna, vilket ibland innebär att patienter tvingas resa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!