– Vi vet att det finns väldigt mycket utbildade sjuksköterskor i Sverige, men var är de? Det är nog den frågan alla ställer sig, säger Jörgen Bragner.
För det är stor efterfrågan på sjuksköterskor över hela landet. Regionsjukhuset Karsudden utanför Katrineholm är inget undantag.
Den 8 februari arrangeras en informationskväll på Karsudden, för sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter.
– Vi hoppas väcka intresse. Förra gången, för två år sedan, ledde det till väldigt många anställningar. Jag tror att vi har 18 anmälda än så länge, säger Jörgen Bragner.
Enligt honom har sex sjuksköterskor slutat på Karsuddens sjukhus det senaste halvåret. Fem sjuksköterskor har nyanställt under samma period. Men det räcker inte.
– Det är jättetufft för alla, i alla regioner, både inom psykiatrin och rättspsykiatrin. Det är en tråkig utveckling och det är tråkigt att man upplever att man inte har lön efter det arbete och det ansvar man har, vilket är en del av problematiken, säger Jörgen Bragner och fortsätter:
– I den bästa av världar skulle jag kunna anställda 15 sjuksköterskor till.
Förr var sjuksköterskan en del av bemanningen på vårdavdelningen och så delade man på alla arbetsuppgifter. I dag är sjuksköterskorna arbetsledare över undersköterskor och skötare och ägnar sig åt renodlade sjuksköterskeuppgifter, som provtagning, dokumentation och omvårdnad.
I närtid finns det, enligt Jörgen Bragner, ingen risk för att behöva stänga avdelningar på grund av sjuksköterskebristen.
– Men jag tror att alla som bedriver vård och omsorg undrar vart det är på väg. På lång sikt är det bekymmersamt.
Under informationskvällen på sjukhuset kommer Jörgen Bragner att föreläsa om den rättspsykiatriska patienten, specialistsjuksköterskor komma att berätta om sin karriärväg på Karsudden och så blir det rundvandring på sjukhusområdet.
– Jag tänker att de ska få en positiv bild av någonting som de inte känner till. Många som gör praktik blir kvar, för att det är en bra arbetsplats.
Den främsta frågan Bragner får är om det är farligt att arbeta på Karsudden.
Så, är det farligt?
– Nej, det är betydligt farligare på en akutmottagning där folk kan komma in både beväpnade och påverkade, eller på en vanlig psykiatriakut. Här känner vi patienterna sedan länge och kontrollerar vad som kommer in.