När coronapandemin nådde Sverige blev Gabrielle Ettehag, delägare i Systrarnas trädgårdshandel i Katrineholm, först orolig för hur handeln skulle påverkas.
– Min första känsla var; oj hur ska vi göra nu. Men så fort det blev vackert väder i slutet på mars så förstod jag att det är precis tvärtom i min bransch. Folk vill hålla på hemma i trädgården nu.
Det har varit strykande åtgång på allt till trädgården. Gabrielle Ettehag ägnar timtal varje vecka åt att ringa runt till olika leverantörer, för att försöka få tag i varor.
– Vi har inte hunnit få hem grejer och växter i den takt det behövs. Mycket av plantmaterialet produceras i Europa och de får inte gå till arbetet där. Dessutom har det varit torra somrar i södra Europa sedan 2015, med följden att många plantskolor har gått i konkurs.
Framförallt är det de vanliga sorterna av fruktträd och buskar som är svåra att få tag på. Själva transporterna till Sverige har dock fungerat som de ska, enligt Ettehag. Hon har heller inte haft några problem att få hem varor som tillverkas inom Sveriges gränser, där har det bara rört sig om viss fördröjning. Värre är det med jord och gödsel. Där den billiga jorden brukar stå gapar pallarna tomma.
– Jordleverantörerna har aldrig varit med om något liknande. På produktionsanläggningarna måste de prioritera vilka jordar de ska producera. De går för fullt i skift, säger Gabrielle Ettehag.
Alexander Larsson är butikschef på Granngården i Eskilstuna och konstaterar att försäljningen är "galet bra", men att det också betyder att många varor är slutsålda.
– Vår toppsäljande jord har varit slut i flera veckor, det är vårt eget märke som säljs till paketpris. Men vi har annan jord att sälja.
Han konstaterar att produktionen inte hinner med, men tycker att det är förståeligt. Och det är inte bara viss jord som tagit slut. Det är mycket runt omkring, som krukor, såprylar och vissa gräsklippare, där hyllorna också gapar tomma.
Alexander Larsson konstaterar att försäljningsmässigt är det hektiska och roliga tider. Värre är det med irriterade kunder.
– Vi får mycket skäll för att vi inte har produkter hemma, men det är galna tider.
På Oscarsbergs handelsträdgård i Nyköping är det också högtryck. Framför allt handlar det om sådant som är ätbart. Bärbuskar, träd och grönsaker efterfrågas. Trädgårdsmästare Janne Gustafsson tror att coronapandemin har fått många att vilja bli mer självförsörjande.
– Det är trädgård folk sysslar med, när de inte kan göra så mycket annat, säger Janne Gustafsson.
För att hålla ett fullt sortiment har Oscarsbergs handelsträdgård fått skaffa sig fler leverantörer.
– Vi har ingen brist på något än, men våra leverantörer har börjat signalera att de inte har så mycket kvar. Hallon börjar tryta hos alla leverantörer.
Plantor som egentligen är under produktion för försäljning i höst har redan börjat gå ut i butik. Det betyder att kunderna kommer att mötas av mindre plantor.
– De har hela sommaren och hösten på sig att etablera sig så det är inte något problem.
Jord och gödsel är än så länge ingen bristvara på Oscarsbergs handelsträdgård. Skulle det bli det har Janne Gustafsson råd:
– Att kompostera sitt trädgårdsavfall är ett alternativ. Annars får man återanvända den jord man har. Är den utarmad kan man gödsla upp den med pelleterat höns- och kogödsel för att få tillbaka näringsvärdet.