I Sörmland finns över 20 campingplatser som varje år lockar tiotusentals besökare. Men när pandemin bröt ut i mars förra året stod avbokningarna inför den stundande högsäsongen som spön i backen.
På Jogersö camping i Oxelösund med 135 campingplatser, elva stugor och 13 tältplatser, bokade i stort sett samtliga vår- och sommargäster av. Kvar stod vd:n Susann Borg med ett gäng nyanställda sommarjobbare och frågade sig – vad gör vi nu?
– Skulle vi våga ta in dem på fullt schema som under en normal sommar, som vi hade sagt? Det slutade med att vi gjorde det, och tur var väl det, för sedan exploderade det fullständigt med gäster från midsommar och sju veckor framåt, säger hon.
– Så många veckor har vi aldrig haft helt fullt förut. Jag var så tacksam och glad över att vi behöll sommarpersonalen och lät dem jobba fullt ut.
När året summerades hade man i stort sett tagit igen hela tappet från våren och försommaren. Och även årets säsong har börjat lovande. Susann Berg räknar med ytterligare en fullspäckad sommar.
– Man kanske inte kan räkna med samma explosion, men vi har ett större tryck på bokningarna inför både våren och sommaren nu än förra året. Sommarjobbarna kommer få jobba på fullt schema.
På Malmköpings bad och camping, med 180 campingplatser, elva stugor och sju rum, såg mönstret ut på samma sätt. Alla stugor och rum, liksom en stor del av campingplatserna, bokades av under våren. Vid midsommar vände trenden med besked.
När vd:n Jack Rydberg sammanfattade säsongen kunde han konstatera att man haft ett rekordår vad gäller campingnätter. Tältnätterna tredubblades från 300 till närmare 900.
– Vi anställde samma antal sommarjobbare som vanligt, kunde ha restaurangen öppen och körde trubadurmusik på fredagar och lördagar. Det funkade jättebra med det reducerade antalet, folk tog verkligen sitt ansvar, säger han och tillägger:
– I år räknar jag med ett nytt rekordår.
När branschorganisationen Svensk camping summerade fjolåret kunde man konstatera att det varit ett spretigt år med stora skillnader mellan olika anläggningar. Sammanlagt beräknades ett tapp på drygt 20 procent, till stora delar drivet av uteblivna besök från utlandsgäster, en grupp som normalt sett står för 25 procent av bokningarna.
Samtidigt lockades fler svenskar av husvagnslivet. Enligt statistik från Husvagnsbranschens riksförbund registrerades 617 nya husbilar i juli 2020 – 34 procent fler än samma månad året före.
Både i Malmköping och på Jogersö har man också lagt märke till fler förstagångscampare än vanligt.
– Det var väldigt många rookies hos oss. Vissa visste knappt hur de skulle sätta på värmen i husvagnen, och det backades in i lite staket och sådär. Det hände både det ena och det andra, men det var ju bara snöpliga, lite roliga saker – även om en del nog var lite stressade över att inte kunna backa, säger Susann Borg och skrattar.
– I år har vi utökat bemanningen för att kunna hjälpa alla rookies lite extra.
På Malmköpings bad och camping har antalet vintercampare dubblerats, och under sportlovet rådde febril aktivitet när många valde att kombinera camping med skidåkning i närbelägna Malmabacken. Jack Rydberg tror att det ökade intresset är här för att stanna.
– Vi ser bara positiva tecken på alla fronter.