Coronapandemin har fått 140 000 svenskar att flytta till större boende. Det visar en ny rapport från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som undersökt hur bostadsmarknaden påverkats av den pågående pandemin. Som resten av samhället har bostadsmarknaden påverkats mycket av coronapandemin. Det har fått sörmlänningarna att omvärdera var och hur de vill bo. Det ökade distansarbetet har lett till att fler vill bo större för att enklare kunna kombinera jobb och fritid.
Många letar boende utanför städerna eller överväger boende på pendlingsavstånd. Livet på landet lockar och fler drömmer om tillgång till en trädgård eller om att köpa ett fritidshus.
Hela 12 procent av svenskarna har fått ett ökat intresse för att bo större och cirka 140 000 personer mellan 18–79 år har redan flyttat till en större bostad. Störst behov av mer boyta känner unga mellan 18–29 år, där en fjärdedel säger att pandemin fått dem att flytta, eller att vilja flytta till ett större boende.
– Det vi ser är en omvänd urbanisering och framför söker stockholmare boende i Katrineholmsområdet. Den här utvecklingen har jag jobbat för i flera år, det har varit lite av min dröm. Stockholmare har en större plånbok och kan kosta på sig ett större eller lyxigare boende. Katrineholm, Nyköping, Eskilstuna, ja hela Mälardalsregionen ska vara glada över den här utvecklingen. Att vi växer gynnar alla kommuner och det påskyndar stadsplanerna, säger Andreas Nord på Fastighetsbyrån i Katrineholm.
– Vi ser också en trend att yngre söker större boende. Coronan har tvingat fram en utveckling. Framtiden är nog att många fortsätter att jobba hemifrån. Det här är en möjlighet för både arbetsgivare och arbetstagare, det finns roligare saker än att pendla till jobbet, fortsätter han.
Maria Kåbring mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Nyköping har även hon märkt av samma förändring i Nyköping och Oxelösund.
– Efterfrågan på större boende har ökat. Bor man i en trerummare och jobbar hemifrån behövs en bra arbetsplats och då letar man efter ett större boende. Hemarbetet kommer nog att bestå även efter pandemin, arbetsgivare ser att det går bra och kan flytta till mindre lokaler och på så sätt sänka sina kostnader, säger hon.
Maria Kåbring säger att prisnivån på större lägenheter, villor och fritidshus fortfarande ligger på en hög nivå och tror att prisbilden kommer ligga kvar.
– Ett lågt utbud och hög efterfrågan, framför allt på hus, talar för detta. Det är säljarens marknad som råder just nu, säger Maria.
Bostadsbristen och de låga räntorna talar för en fortsatt stark bostadsmarknad medan svagare konjunktur, ökad arbetslöshet och utdragen smittspridning är de största orosmolnen, enligt undersökningen. Rapporten slår fast att sex av tio svenskar, 60 procent, tror på fortsatt prisuppgång under 2021. Bland fastighetsmäklarna tror hälften, 49 procent, att bostadspriserna ska fortsätta stiga kommande år.
– Jag tror det fortsatt kommer att vara ett högt tryck på större boenden i Eskilstuna, trenden pekar åt det hållet. Det har gått förvånande bra under pandemin och så länge människor får behålla jobben ser jag ingen förändring av uppgången, säger Ellinor Mersin.