Frossa i sniglar på årets Aptitrundan

Rekordmånga deltagare finns med i vårens upplaga av Aptitrundan, då gårdsbutiker och producenter runt om i Sörmland bjuder in till sina verksamheter. På menyn står såväl sörmländska sniglar som rabarberbullar och rabarberpizza.

Snigel, eller escargot som det heter på franska – vilket har namngivit maträtten Escargot, står bland annat på menyn då vårens upplaga av Aptitrundan arrangeras nu i helgen.

Snigel, eller escargot som det heter på franska – vilket har namngivit maträtten Escargot, står bland annat på menyn då vårens upplaga av Aptitrundan arrangeras nu i helgen.

Foto: Veronica Karlsson/Hasse Holmberg/TT/Joakim Serrander

Sörmland2021-05-27 09:23

Över 60 lokala matföretag och ett antal inbjudna matföretagare ställer upp i vårens Aptitrundan arrangerad av Sörmlands matkluster i helgen, den 29 och 30 maj. I vanlig ordning står vårens primörer i fokus, där rabarber har en tydlig huvudroll.

Rocco Gustafsson, projektledare på Sörmlands matkluster, blir som eld och lågor när han beskriver ett av inslagen på Annas hembageri i Mariefred.

– Rabarbulla är en riktig klassiker som är tillbaka och bara kan avnjutas nu i helgen. Det är en rabarberbulle, fylld med rabarbersmet, som är sjukt god. Sen har Printz bageri raberberpizza och jag vet att Hellmanska gården har rabarbertema på allting hela helgen, säger han.

undefined
Printz bageri i Stallarholmen är likt förra våren med i årets upplaga av Aptitrundan Vår. Här hittas bland annat raberberpizza.

På Thorslundkagge, i Högsjö utanför Vingåker, har inte mindre än sex olika producenter gått ihop och gjort en snitslad bana som besökare kan följa. Här kan den nyfikna prova på att äta snigel, odlad i självaste Sörmland av Cale jonstorp – Sveriges första snigelfarm.

I Stigtomta utanför Nyköping öppnar mathantverkaren Hasselblad och Hoffman i sina nya lokaler.

– Vi är glada att ha med Stigtomta på kartan igen. Hasselblad och Hoffman var ganska små innan pandemin, men det har varit stor efterfrågan på deras produkter under den här tiden, så de har vuxit enormt mycket, säger han.

undefined
Lasse Hasselblad, som tillsammans med Stefan Hasselblad driver Hasselblad och Hoffman, öppnar i sina nya lokaler i helgen.

Men det är inte bara utanför städerna som deltagarna håller hus. Den nyöppnade vinbaren Passage i Eskilstuna finns också med i år – likaså Wäsby viltdelikatesser i Torshälla, Keramik by Anna i Eskilstuna, samt tidigare nämnda Hellmanska gården i Nyköping.

– Det som är förvånande i år är väl mängden. Vi brukar ha 24–25 företag som deltar på våren och då brukar vi jobba hårt för att få med dem. I år har det verkligen bara vällt in anmälningar, så det är roligt, säger Rocco Gustafsson.

Med anledning av pandemin uppmanas besökare att inte fara tvärs över länet för att göra Aptitrundan, utan hålla sig kring hemtrakterna, resa med det sällskap man vanligen umgås med och följa de regler och kösystem som gäller ute hos respektive producent.

– Det ser väldigt annorlunda ut beroende på var man åker, så det gäller att som besökare ha ögonen på skaft, säger Rocco Gustafsson, samtidigt som han upprepar de så kända råden:

– Kom inte om du har några som helst symtom och håll avstånd – även om du vaccinerats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!