Dags för TBE-vaccin - risk för fästingsommar

Att vintern var mild i de södra delarna av landet kan ge ett bakslag. "Alla måste vara beredda på att det blir ett fästingår".

Smittskyddsläkaren Maria Remér understryker vikten av rätt klädsel i skog och mark. "Långärmat är bra".

Smittskyddsläkaren Maria Remér understryker vikten av rätt klädsel i skog och mark. "Långärmat är bra".

Foto: Veronica Karlsson

Sörmland2020-05-27 04:06

Smittskyddsläkaren i Sörmlands region heter Maria Remér och hon anser att det är hög tid att vaccinera sig mot TBE nu.

– Grundvaccination mot TBE innehåller tre doser för dem som är under 50 och fyra doser för dem som är över. Har man inte påbörjat grundvaccination är det hög tid att göra det.

Problemet är att man måste ta de båda första doserna med en månads mellanrum, och de tredje dosen ytterligare två månader efter den andra. Den fjärde dosen kan man sedan ta mellan fem och tolv månader efter den senaste. Sedan har man ett grundskydd som ska fungera i tre år.

Maria Remén vill inte spekulera i mängden med fästingar utan menar att det hänger ihop med hur årets sommar blir och i vilken utsträckning som människor tänker tillbringa tid i skog och mark.

– Viktigt att tänka är förebyggande åtgärder för att minska risk för att få fästingar,

Långärmade kläder och långbyxor ser hon som lämpliga plagg om man ska ut i naturen.

Enligt beräkningar drabbas Sverige av cirka 400 fall av TBE eller hjärninflammation per år. I Sörmland var det 29 som drabbades av TBE 2015, 16 under 2016, 26 under 2017, 42 under den varma och torra sommaren 2018 och 22 under fjolåret. Men även om man räknar med att Mälardalen och Stockholm står för en tredjedel av alla fallen med TBE så sprider sig långsamt fallen till andra regioner av landet.

En som ser fram emot just denna sommar med en viss bävan är Marianne Wilander på Strängnäs vaccin, som märker att antalet som tar sig i väg och blir vaccinerade mot TBE verkar ha halverats.

– Och ungefär 30 procent av alla som kommer till oss är ute efter sin allra första vaccinering, säger hon. Flera av dem är över 50 och har aldrig tidigare grubblat på om de ska vaccinera sig eller inte.

– Om vi nådde gränsen för 10 000 sprutor i fjol så får vi vara nöjda om vi kanske når 7 000 i år.

På frågan vem som är värst drabbade av TBE eller borrelia är svaret entydigt.

– Det är män över 50 och jag vet inte varför riktigt. Om det är så att män oftare är ute i skog och mark än kvinnor.

– Rökare verkar också drabbas värre än andra.

En som inte har några fjolårssiffror att jämföra med är vaccinatör Tom Wiiand på Svea vaccin i Eskilstuna. Hos honom tog helt enkelt vaccindoserna slut i fredags.

– En kund fick vända i dörren, dessvärre, som understryker att lagren nu är välfyllda på nytt, säger han och menar att den vinter som just tagit slut varit som en fästingarnas motsvarighet till meteorologernas perfekta stormar.

– Mildvädret i kombination med gott om rådjur, som är fästingens normala värd.

– Så om du slarvat med att få vaccin mot TBE, så är det riktigt hög tid att ta det i år. Speciellt i år och speciellt om du börjar bli lite äldre och drabbas av ett sämre immunförsvar.

Finns det biverkningar med vaccinet?

En viss ömhet kan uppträda i den muskeln man får vaccinet i. Ungefär en på hundra som får vaccinet kan också drabbas av huvudvärk, feber eller illamående.

Är det några som helt bör avstå från vaccinering?

Om man är allergisk mot ägg, brukar nämnas som ett skäl. Ett av vaccinen tas fram i ägg nämligen, så det kan finnas rester av ägg i det.

Är det dyrt?

Priset varierar mellan 355 och 410 kronor per dos för en vuxen och mellan 0 och 360 kronor för barn.

– Ett värdefullt tips för alla familjer med många barn är att vårdcentralerna i Sörmland vaccinerar barn upp till 19 gratis, säger Marianne Wilander, som får sista ordet.

Det här är TBE

TBE står för Tick Borne Encephalitis, eller fästingburen hjärninflammation som det heter på svenska.

Risk för smitta är mellan mars och november, allt som krävs är plusgrader, och symptom är feber i några dagar, följs av feberfri i lika många dagar och därefter hjärninflammation som kan ge huvudvärk, feber och illamående. I vissa fall kan det även föra med sig problem med talet eller att röra sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!