Dålig sommar bra för blodcentralen

Sommaren har kanske regnat bort men det kan ha sina positiva sidor också. På blodcentralen på Nyköpings lasarett har blodlagren varit välfyllda.

Sörmland2015-08-28 18:47

Det brukar vara svårt att få folk att lämna blod i juli på grund av semestern men det dåliga vädret har lett till att folk ger blod i stället för att hänga på stranden. Det har märkts både på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och på Nyköpings lasarett.

– Just nu har vi blod så det räcker och det brukar vi i och för sig ha men antalet givare minskar. Jag tror att folk är mer stressade och kan ha svårt att gå från jobbet, säger Åsa Dahl Johansson, biomedicinsk analytiker på Mälarsjukhuset.

På Nyköpings lasarett har sommaren varit bra. Få avbokningar har lett till ett stabilt lager i princip hela sommaren.

– Det har varit väldigt bra men vi har också varit noggranna med att boka in givare innan sommarperioden drog i gång, säger Ewa Lund, biomedicinsk analytiker på Nyköpings lasarett.

– Under knivskärningen som inträffade i Brandkärr i somras gick det i och för sig åt mycket blod men då fick vi hjälp från Eskilstuna. Annars har blodlagret sett bra ut.

2014 fick 2 856 sörmlänningar blod och 5822 personer gav blod. Antalet aktiva givare har i hela landet minskat något medan antalet nya blodgivare har ökat. 3 av 100 vuxna ger blod i Sverige och i Nyköping finns mellan 1500-2000 aktiva blodgivare.

– Det är blodgivarna som är våra bästa värvare. Det går lite i arv. När vi frågar våra givare vad som fått de att lämna blod svarar de ofta att en blodgivande förälder manat på lite. Det är också många som väljer att bli givare när någon i släkten insjuknar, säger Ewa Lund.

Blod håller i sex veckor och går inte att frysa hur som helst eftersom blodkropparna då går sönder. Är det brist på blod sätter sjukhusen i gång egna värvningsprojekt.

– För några år sedan hade vi en ständig brist. Då värvade vi bland annat på bomässan och så stod vi i sjukhusentrén och frågade besökare om de kunde tänka sig att börja lämna, säger Ewa Lund.

Blod kan dock frysas ned i flytande kväve men detta görs bara för ovanliga blodgrupper. En sådan kan uppstå om blodsystemet blivit provocerat och bildat nya antikroppar, till exempel vid en graviditet. Processen kräver kunskap och är oerhört dyr.

– Om en vanlig blodpåse kostar runt 1000 kr är kostnaden för en påse djupfryst blod omkring 20 000 kr, säger Nicholas Holthuis, medicinskt ansvarig Blodcentralen i Sörmland.

Det finns många regler om vem som får och inte får lämna blod, av smittorisk. Allt lämnat blod testas för hiv, hepatit B och C samt syfilis. I hela Sverige är det väldigt sällsynt att en blodpåse får underkänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om