– Det finns mycket hjälp att få för patienter med KOL. Vårt fokus under våren är därför att besöka samtliga 28 vårdcentraler och de tre specialistklinikerna i regionen för att upplysa personal om sjukdomen, berättar Annelie Ådin, ny KOL-samordnare i länet tillsammans med Marie Landeblad och Jenny Lindqvist.
KOL (Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom) betraktas som den nya folksjukdomen och nästan 700 000 svenskar uppskattas lida av sjukdomen. Men mörkertalet är stort enligt länets KOL-samordnare.
De berättar att KOL ofta är förknippat med stor skam och tabun, för att sjukdomen i regel hänger ihop med rökning. Därför fångas många patienter inte upp i tid. Sjukdomen har ett smygande förlopp och symptomen i det tidiga skedet kan variera med både torrhosta eller morgonhosta med mycket slem. Patienter med KOL får ofta dålig kondition, vilket leder till att de belastar kroppen mindre och mindre – något som i sin tur påskyndar sjukdomsförloppet. Med hjälp av rätt insatser går det att bromsa sjukdomsförloppet och det är där samordnarna kommer in i bilden.
– Primärt vill vi att patienter ska snabbscreenas vid misstanke om KOL. Vi vill också se till att det finns tillräckligt med personal som arbetar med KOL-patienter, både team, sjuksköterskor, dietister och sjukgymnaster, säger de.
Enligt socialstyrelsen ska alla vårdcentraler avvara 4.8 timmar per tusen listade patienter till KOL-vård. Men få vårdcentraler i Sverige lever upp till direktivet.
– Det skulle exempelvis innebära 1,6 tjänster på Åsidan, men där finns inte ens en heltid. Och så ser det ut i länet, säger Marie Landeblad.