Arbets- och miljömedicin är en gemensam resurs för regionerna Sörmland, Värmland, Västmanland och Örebro. Avdelningen arbetar med att utreda, bedriva forskning och sprida kunskap kring hur olika faktorer i arbetsmiljön och den omgivande miljön påverkar vår hälsa. Den senaste rapporten – Barns miljö och hälsa 2021 – visar att 46 procent av de som har egen borrad eller grävd brunn i Sörmland inte har analyserat sitt dricksvatten.
Sörmlänningar med egen brunn, på en fastighet som bebos permanent av barn, inbjuds därför att delta i en studie.
– Ibland kan kvaliteten på vattnet förändras. Det kan innehålla förhöjda halter av metaller som uran, arsenik, bly och kadmium, som kan finnas naturligt i marken eller i berggrunden, säger Ann-Christine Mannerling, enhetschef på Arbets- och miljömedicin.
– En del föroreningar ger varken förändrad smak eller lukt. Vissa metaller ger inte heller akuta hälsoeffekter, men de kan däremot ge långsiktiga skador om vattnet dricks under lång tid. Foster och små barn är särskilt känsliga för vissa ämnen, till exempel bly.
I vår skickas resultatet till dig, med en bedömning av om vattnet uppfyller Livsmedelsverkets krav på dricksvatten gällande de tiotal metaller som ingår i studien.
Läs mer och anmäl ditt intresse här fram till den 4 oktober: vardgivare.regionorebrolan.se/sv/aktuellt/passa-pa-att-analysera-ditt-brunnsvatten--kostnadsfritt2/