Denise Ericsson, 26, födde sin dotter på Mälarsjukhuset den 4 februari.
– Innan förlossningen hade jag svullna anklar. Men det är ju inte något ovanligt när man är gravid. Jag var väldigt stor överlag. Men efter förlossningen spred sig svullnaden till underbenen, låren och magen. Och så fick jag svårt att andas, berättar Denise Ericsson.
När hon låg ner fick hon ännu svårare att andas, därför satt hon och sov i sjukhussängen.
Denise jobbar själv inom vården och bad därför om både vätskedrivande och blod. Men det fick hon inte. I stället skickades hon och nyfödda dotter Celine hem till Katrineholm.
– Jag kunde inte gå längre än några meter utan att stanna och andas, jag orkade inte bära min dotter, jag kunde inte prata utan att stanna upp för att andas och jag höll på att svimma när jag gick upp för en trappa, berättar hon.
Eftersom Denise jobbar på en vårdcentral tog hon kontakt med sina kollegor. Hon åkte till sitt jobb och de tog prover på henne.
– Mitt hjärtsviktsprov låg på 1 800. Det ska vara under 50.
När provsvaret kom skrev Denises chef en remiss till akuten på Mälarsjukhuset. På akuten togs prover, ultraljud på hjärtat och lungröntgen.
– Dels hade jag vätska i lungorna, som jag misstänkte. Dels visade ultraljudet på hjärtsvikt.
Först då blev hon inlagd på hjärtmedicinsk avdelning och fick vätskedrivande, liksom blod.
– Det som jag hade bett om från första början.
Nu har Denise Ericsson anmält vården på förlossningen och BB på Mälarsjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg. Hon är besviken och irriterad på att ingen tog hennes vädjan på allvar.
– Jag pratade med en överläkare på hjärtmedicinavdelningen. Han trodde att om de satt in vätskedrivande och blod direkt hade vätskan kanske inte behövt sprida sig till hjärtat eller lungorna, säger hon och fortsätter:
– Jag tror inte att någon förlossning alltid blir som man tänkt sig, men att behöva vårda och fokusera så mycket på sig själv när man precis varit med om det största i livet känns inte rätt. I stället för att finnas där för min dotter så missade jag hennes första tid i livet.
Hon konstaterar också att hon kommer att ha svårigheter att gå igenom en ny graviditet.
– Jag kan inte äta de här medicinerna och vara gravid. Samtidigt är det inte ens säkert att min kropp orkar vara gravid igen på grund av hjärtsvikten.
– Vi beklagar Denise upplevelse av vården men kan inte kommentera enskilda patientfall i media. Jag är däremot öppen för att titta närmare på det som beskrivs, men då göra det med inblandade parter, patient och vårdgivare, säger Marie Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten vid Region Sörmland.