Digi-Talmannen "träffade" hela Sörmland

Samtal med gymnasieelever och politiker fick riksdagens talman Andreas Norlén att känna att den svenska demokratin mår bra.

Riksdagens talman Andreas Norlén fick komma till Södermanland, men det blev mest tid i soffan på Residenset hos landshövding Beatrice Ask.

Riksdagens talman Andreas Norlén fick komma till Södermanland, men det blev mest tid i soffan på Residenset hos landshövding Beatrice Ask.

Foto: Marcus Langbrandt

Sörmland2020-08-28 19:33

2020 är ett speciellt år. Även för demokratin i Sverige och Södermanland.

När riksdagens talman Andreas Norlén gästade Södermanland, där landshövding Beatrice Ask tog emot i Nyköping, var detta det stora samtalsämnet.

– Vi firar 100 år av demokrati i Sverige, från 1918 när beslutet togs om allmän rösträtt, till 1922 då de första kvinnorna valdes in i riksdagen. Det här för jag och de vice talmännen nu ut när vi besöker alla Sveriges län, berättade Andreas Norlén vid en pratstund vid Sörmlands museum i Nyköping.

Men även den här gången behandlades demokratin på ett "vanligt" sätt för år 2020: digitalt. Norlén bänkade sig med kaffekoppen i soffan på Residenset i Nyköping och fick via skypesamtal stifta bekantskap med elever från bland annat Mälardalens högskola, Nyköpings gymnasium och lite senare bland annat samtliga ledare för de sörmländska kommunen och regionen.

undefined
Ett besök på Sörmlands museum för att bland annat ta del av demokratiutställningen var dock ett givet mål för Andreas Norlén och Beatrice Ask.

Demokratiutställningen på Sörmlands museum var också given. Egentligen skulle Norlén ha varit här redan på invigningen i maj, men pandemin satte så klart stopp även för det.

– Så då värkte vi fram ett historiskt digitalt talmansbesök, förklarade Beatrice Ask, medan Norlén skojar om att han då kallades för "digi-talmannen".

Vad är det viktigaste, roligaste och starkaste du tar med dig härifrån Södermanland den här gången?

– Mötet med eleverna, och att man hållit arbetet i gång trots pandemin. Man har ställt om och löst problem i stället för att lägga ner, det tyder på en stark demokrati.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!