Dold pärla på sommarheta Arsenalen

Efter att ha stängt under ett par månader på grund av coronapandemin valde Arsenalen att smyga igång verksamheten i början av juni. Trots flera inställda evenemang lockar det militära museet fler besökare än på länge.

Museichefen Stefan Karlsson är nöjd med sommarens besökssiffror och trora att coronapandemin bidragit till att många fått upp ögonen för vad som finns i närområdet.

Museichefen Stefan Karlsson är nöjd med sommarens besökssiffror och trora att coronapandemin bidragit till att många fått upp ögonen för vad som finns i närområdet.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2020-08-12 08:20

– Sedan midsommar håller vi öppet fem dagar i veckan, vilket är två färre än vid en normal sommar. Trots det har vi i snitt haft fler besökare än året innan, säger museichefen Stefan Karlsson.

Då har ändå flera publikdragande evenemang ställts in i sommar.

– Vi försöker göra det bästa av situationen. Vi uppmanar gästerna att hålla avstånd och än så länge verkar det som att folk sköter sig.

Under sommaren är museet, som ligger i Strängnäs, ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer och i år är inget undantag. Förutom basutställningen med 70 militärfordon, som visar den militärhistoriska utvecklingen sedan 100 år tillbaka, skildras här även Södermanlands regementes historia, Soldaten och torpet, samt flera tillfälliga utställningar.

– Det finns säkert en mystik i alla konstiga prylar och fordon på museet och så märks det att många är intresserade av krigshistoria, säger Stefan Karlsson.

Något av en något bortglömd pärla på Arsenalens är den stora utställningen med handgjorda tennfigurer, som tidigare visades på Tennfigursmuseet i Hjortnäs utanför Leksand.

– Tennfigurerna har av någon anledning kommit lite i skymundan och de förtjänar all uppmärksamhet som de kan få. Som med så mycket annat ligger det vansinnigt mycket arbete nedlagt i tennfigursamlingen, ändå verkar folk ha svårt att uppskatta den, säger Stefan Karlsson.

Samlingen, som omfattar cirka 5 000 tennfigurer, visar bland annat leksakstillverkningen i början av 1900-talet, historiska scener som skildrar världshistorien i miniatyr, samt verklighetstrogna tennfigurer skapade av konstnären Holger Eriksson.

– Här finns tennfigurer i scener från stenåldern, vidare till Gustav Vasas kröning och fram till hur den svenska armén såg ut på 1950-talet. Detaljrikedomen är anmärkningsvärt hög och flera figurer är unika genom att de sannolikt bara finns ett enda tillverkat exemplar, säger Stefan Karlsson.

Han tror att allt som flimrar förbi på nätet och i olika tv-spel hjälper till att väcka en nyfikenhet på olika föremål – många som finns just på Arsenalen.

– Pandemin har sannolikt bidragit till att många fått upp ögonen för vad som finns i närområdet. På så sätt ligger vi bra till för väldigt många som vill uppleva något spännande utan att resa för långt bort, säger Stefan Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!