Före semestrarna gav länsstyrelsen enbart tillstånd att uppföra 20 procent av anläggningens tänkta storlek. Länsstyrelsen hänvisade till att det inte är lämpligt att ta så mycket jordbruksmark i anspråk, varpå European energy överklagade beslutet.
– Det slutade med att vi fick tillstånd för en del av området, men långt ifrån hela. Därför har vi överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen och befinner oss just nu i en överklagandeprocess, sa Peter Braun, chef för projektutveckling i Sverige, Norge och Finland på European energy, till tidningen i oktober.
Nu har nästa bakslag kommit. Förra veckan meddelade mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt att de går på länsstyrelsens linje och väljer att avslå överklagandet. Så här skriver domstolen:
"Mark- och miljödomstolen konstaterar att solcellsanläggningen, under de cirka 40 år som anläggningen förväntas vara i drift, kommer att hindra brukandet av marken. I vart fall under panelerna närmast marken och där pålarna placeras. Domstolen instämmer vidare i länsstyrelsens bedömning att det finns risk att den fortsatta skötseln av värdefull betesmark kan försvåras om anläggningen uppförs."
European energy har ännu inte bestämt sig om man ska överklaga domen till Mark- och miljööverdomstolen.
– Vi håller på och tar ställning till det nu, säger Peter Braun.