Nya landstingspartiet Vård för pengarnas uttalade ambition är att minska kostnaderna för politik och central administration för att frigöra pengar till vården. I år får de åtta partierna i landstingsfullmäktige sammanlagt närmare 9,7 miljoner kronor i partistöd. Vård för pengarna som fick åtta mandat i landstingsfullmäktige har rätt till drygt en miljon kronor per år. Och de har begärt att få partistödet utbetalt.
– Planen var att anställa en sjuksköterska och på så sätt låta pengarna gå tillbaka till vårdgolvet. Men genom ändringen i kommunallagen i höstas som sa att pengarna är öronmärkta till politisk verksamhet så går inte det, säger Jonas Lindeberg, gruppledare för Vård för pengarna.
Enligt Lindeberg har Vård för pengarna inte ändrat sin inställning att partistödet ska minimeras, men har valt att ta ut årets stöd för framtida bruk. Inför valet 2014 hade partiet 15 000 kronor i kampanjbudget och vill inför nästa valrörelse kunna nå ut bättre.
– Vi jobbar fortfarande för att partistödet ska minskas och har lagt motioner om både en halvering av det och en halvering av politiska sekreterare. Vi har avstått från att ha en politisk sekreterare, trots att vi har rätt till det, säger Jonas Lindeberg.
Finns det chans att ni avsäger er partistödet, helt eller delvis i framtiden?
– Ja, det blir väldigt mycket pengar över åren, så det tror jag inte vi kommer att göra av med.
Vård för pengarna har rätt till en gruppledare på 80 procent vilket innebär ett arvode på 48 800 kronor. Partiet har fördelat tjänsten lika på två personer. Jonas Lindeberg som ska arbeta med hälso-och sjukvårdsfrågor och Lorena Ramos som ska arbeta med personalfrågor.
– Vi har tillsatt gruppledarposten eftersom vi vill kunna leva upp till förtroendet från väljarna och då får vi möjlighet att vara på plats i politiken även de dagar det inte är mötesdagar. Vi som tagit gruppledarposten har nu gått ner i arbetstid på våra vanliga arbeten, säger Jonas Lindeberg.
Hur känns det att vara en del av det ni tidigare kritiserat?
– Jag tycker vi visar ganska tydligt att vi inte vill ha systemet genom att inte ta en politisk sekreterare och genom de motioner vi lägger, säger Jonas Lindeberg.