Drygt en och en halv miljon på falska larm

Totalt 305 gånger fick Sörmlandskustens räddningstjänst rycka ut vid automatiska brandlarm under förra året. Men bara cirka tio av dem var riktiga bränder där en räddningsinsats krävdes.

SÖRMLAND2015-01-08 22:22

Sörmlandskustens räddningstjänst täcker Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta. Under året som gick fick de göra 295 onödiga utryckningar till fastigheter med automatlarm, där larmet lösts ut av någon annan anledning än en brand.

– Det kan vara någon som kommit åt larmknappen, rök från matlagning, att detektorn är smutsig och borde bytas ut och sådant som gör att larmet löses ut i onödan, säger Henrik Dewoon Thorén vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

För varje onödigt larm debiterar räddningstjänsten 1537 kronor exklusive moms, vilket gör att notan för automatlarm i östra Sörmland landade på drygt en och en halv miljon (exklusive moms) för 2014.

Automatlarm är vanligast i vårdanläggningar, skolor eller andra myndighetsbyggnader, eller hos företag. Räddningstjänsten arbetar mycket mot innehavarna av automatlarm, för att minska antalet onödiga utryckningar. För det får konsekvenser för räddningstjänstens arbete.

– Dels är vi upptagna då, i fall ett annat larm går under tiden, till exempel om det sker en trafikolycka, en drunkning eller vad som helst, säger Henrik Dewoon Thorén.

– Dels har vi jourarbetande brandmän i Gnesta, Oxelösund och Trosa, som har "vanliga jobb" också. Om de ofta måste gå från det jobbet för att rycka ut på onödiga larm kan det bli ett problem i deras vanliga arbete, vilket kan göra det svårt för oss att rekrytera arbetskraft, fortsätter han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om