Dubbelt så många smittas av TBE i Sörmland

Antalet TBE-fall når återigen rekordnivåer. Och Sörmland är ett av de län där allra flest smittas av den fästingburna sjukdomen.

Sörmland2016-05-02 05:30

För den som går in på Folkhälsomyndighetens hemsida och letar rätt på kartan med TBE-fall blir det tydligt. Sörmland är ett av de län där allra flest blir smittade av den fästingburna sjukdomen.

– Vi ser hur den breder ut sig västerut, men vi har fall spritt i hela länet, säger Christina Kallings Larsson, smittskyddsläkare vid landstinget i Sörmland.

Under 2012 och 2013 syntes en tydligt nedåtgående trend i hela landet i statistiken över anmälda fall. Men när förra årets siffror nu summeras är trenden bruten. Under 2015 anmäldes totalt 268 fall, vilket är i nivå med toppåren 2011 och 2012. Samtidigt är det mycket som spelar in i hur ett fästingår blir.

– Egentligen är det ingenting jag som smittskyddsläkare kan sia om, hur årets säsong kommer att bli. Hur många TBE-fall det blir beror på fästingpopulationen samt hur klimatet i sommar blir och hur vintern har varit.

Antalet fall i Sörmland var nere på 28 stycken under 2013, och 22 fall 2014. Förra året ökade antalet fall till 41. En siffra som tangerar rekordåren 2011 och 2012.

– Av hävd så är det längs kusten i Trosa och Nyköping som vi sett att smittan finns. Men förra året hade vi knappt några fall alls därifrån. Vid Mälaren syns många fall, i Strängnäs och Stallarholmen. Samtidigt är det ju så att där det rör sig mycket folk, och där det finns mycket fästingar, där blir det fler fall.

Hur vet man om man har smittats av TBE?

– Man får ett sjukdomstillstånd med allmänna symtom som feber, muskelvärk, huvudvärk och trötthet. Ofta kan det gå över ett tag innan det tar om igen med feber och huvudvärk, och då kan man även få neurologiska symtom.

Hur allvarlig är sjukdomen?

– Den kan ge allvarliga komplikationer. De flesta blir helt friska, och vissa söker kanske inte ens vård. Andra kan få bestående men med nervskador.

TBE är anmälningspliktigt vilket innebär att alla fall ska anmälas till Smittskyddsenheten, och därmed automatiskt till Folkhälsomyndigheten.

– Det är just för att den är så allvarlig. Genom anmälningarna kan vi följa hur den breder ut sig.

Hur ska man göra för att skydda sig?

– Man ska undvika att en fästing fastnar på en, men det är ett svårt råd att följa. Rör man sig i skog och mark ska man ha långärmat och långbyxor samt inspektera kroppen när man kommer hem. Fästingen sätter sig inte direkt så att ta en dusch efter man varit ute kan hjälpa.

Christina Kallings Larsson rekommenderar att man vaccinerar sig. Vaccinationen ger ett bra skydd även om den, precis som med andra vaccin, inte är hundraprocentig.

– Om man bara rör sig i betongdjungeln här i länet löper man kanske inte så stor risk, men brukar man vara ute i skog och mark så bör man vaccinera sig.

Hur vaccinationen påverkar antalet fall går inte säga, det finns nämligen inget centralt register över vaccinationerna.

– Men jag kan tänka mig att befolkningen i Trosa och Nyköping, som levt med det här länge, är mer välvaccinerade.

För att få ett ordentligt grundskydd mot TBE krävs tre doser, de första med täta intervaller och den tredje inom ett år. Har du fyllt 60 år när du börjar vaccinera dig krävs fyra doser för grundskydd, där de första tre ska ges med tätare intervaller.

– Det är för att immunskyddet blir sämre när man blir äldre, förklarar Göran Stenlund, verksamhetschef på Mälarsjukhusets infektionsklinik.

– Samtidigt ökar risken för att bli allvarligt sjuk av en TBE-infektion ju äldre man blir.

Grundvaccinationen ger skydd i mellan tre och fem år. Därefter rekommenderas en påfyllnadsdos vart femte år.

Det kan verka komplicerat med så många sprutor inom ett viss antal år, men Göran Stenlund håller inte med om att det skulle vara krångligare att vaccinera sig mot TBE än något annat.

– Det kanske ser jobbigt ut, men det är för att vi glömt hur många sprutor som krävs vid barnvaccinationerna.

De många sprutorna gör också att det är lätt att glömma bort när det är dags för nästa dos. Många tror att man därmed måste börja om från början, med dos ett. Men så är det inte, försäkrar Göran Stenlund.

– Glömt är glömt och man har haft sämre skydd under en tid. Men man fick ju heller inte TBE under tiden så det är ingen skada skedd. Det är bara att ta den där glömda sprutan när man kommer ihåg den.

– Man behöver aldrig börja om. För 10-15 år trodde man att det var så och det var den information som vi inom sjukvården gav till allmänheten. Nu vet vi att det inte är nödvändigt.

Vid den här tiden på året är det egentligen i senaste laget att börja vaccinera sig mot TBE. För att få ett bra skydd inför fästingsäsongen bör man hunnit med de första två eller tre doserna före april när fästingarna vaknar. Men det finns snabbvarianter av vaccination för den som vistas i områden där risken för smitta är särskilt stor.

Här kan du läsa mer om TBE, och om hur du skyddar dig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om