Enligt svensk lag ska sjukvård vara befriad från moms. I en dom från Högsta förvaltningsdomstolen, som kom för ett år sedan, slogs det dock fast att bemanningsföretags uthyrning av vårdpersonal inte är sådana sjukvårdstjänster som omfattas av undantag från skatteplikt. Med Skatteverkets tolkning av utfallet innebär det att en ny vårdmoms börjar gälla den 1 juli.
– Momsreglerna slår hårt och det drabbar i första hand våra patienter. Vi kan inte ta igen den 25 procentiga kostnadshöjningen av hyrpersonal, som momspåslaget innebär, på annat sätt än att sluta använda dem eller erbjuda dem en lägre ersättning, säger Karin Bogen.
Smeden är en privatägd vårdcentral som har vuxit kraftigt de senaste åren, men Karin Bogen är orolig för verksamhetens framtida utveckling i och med kostnadsökningen för hyrpersonal.
– Vi får inte kvitta den ingående momsen och vi kan inte kompensera oss genom höjda avgifter. Det råder inte fri prissättning och ersättningen från landstinget är den samma för alla utförare.
Region Sörmland har tidigare meddelat att de inte kommer att kompensera de privata utövarna.
Hur ska ni tackla momspåslaget för hyrpersonal?
– Det vi har sagt är att från och med nu ska förhandlad timtaxa gällande hyrpersonal inkludera moms. Det innebär en reell minskad ersättning för dem och det är ett upplägg som de flesta tackat nej till.
Vad innebär de nya momsreglerna för patienterna?
– På kort sikt kan vi få läkarbrist då vi inte har råd att ta in hyrpersonal. Det kommer att ge längre väntetider och många kan uppleva att de får en sämre vård. Våra marginaler är små och vi har inte råd att gå back – då måste vi lägga ner verksamheten.
Vårdcentralen Smeden har nyligen anställt två läkare och Karin Bogen hoppas att de tillsammans med befintlig personal ska klara av att hantera det ökade patienttrycket över sommaren.
– Vårt mål är att klara oss utan hyrpersonal och vi försöker vara en så attraktiv arbetsgivare som möjligt. Nu söker vi aktivt personal, men det är arbetstagarnas marknad. Det märks tydligt och vi vill samtidigt inte knycka läkare från stadens andra vårdcentraler.
I dagsläget har Vårdcentralen Smeden sex anställda läkare och 13 000 patienter.
– De nya momsreglerna är inget som direkt berör oss. Vi säkerställde bemanningen innan vi drog igång verksamheten och har hittills klarat oss utan hyrpersonal, säger Johan Bergling, läkare och verksamhetschef för den nyöppnade vårdcentralen Nyckeln i Nyköping.
Nyckeln är en av flera privata vårdcentraler i Nyköping och den fasta sjukvårdspersonalen består av läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster.
– Jag har full förståelse för att det blir kännbara kostnadsökningar om man som privat vårdcentral är i behov att ta in hyrpersonal och samtidigt inte får dra av momskostnaden för det, säger Johan Bergling.
Den nya tolkningen av momsreglerna innebär att både privata och allmänna vårdmottagningar ska betala moms när de hyr in personal från ett bemanningsföretag. Momsen blir en kostnad, istället för en fordran, för den som driver en vårdmottagning om den inte har möjlighet att få tillbaka momsen.
– Det är egentligen inget nytt. De privata vårdaktörerna får fler inköp med moms, än de haft tidigare, som de inte kan dra av mot en utgående moms. Den som tillhandahåller sjukvård ska heller inte lägga på moms, säger Kerstin Alvesson, rättslig expert på Skatteverket.
Den nya tolkningen av momsreglerna gäller också kommuner och landsting men de har en särskild rätt till ersättning för moms. Därför blir det inte samma konsekvenser för kommuner och landsting.
– De får tillbaka en ersättning som motsvarar momsen på sina kostnader, samt en procentuell ersättning för dolda kostnader, säger Kerstin Alvesson.