En cancerdiagnos. Sorg och smärta. Behandling, operation och vård. En rad biverkningar. Och ovisshet. Men så kommer en friskförklaring, och du förväntas hantera resten på egen hand.
Vårdens resurser räcker ofta inte till för rehabiliteringsinsatser. På de sörmländska sjukhusen finns viss hjälp att få på den klinik patienten tillhör, men en sammanhållen rehab har saknats. Nu finns ett länsövergripande cancerrehabteam bestående arbetsterapeut och fysioterapeut, dietist, kurator och sexolog.
Enhetschef är Ulrika Skog.
– Regionen är bra på att ge god cancervård. Och stora resurser läggs på behandlingarna. Men det finns ett liv både före och efter en cancerdiagnos. Plötsligt ska man vara frisk och tacksam över att ha överlevt, och återgå till livet före sjukdomen. Det kan vara långt ifrån enkelt. Man står där med mängder av funderingar, frågor och problem att ta itu med. Speciellt om man vill fortsätta leva ett aktivt liv och möta vardagens alla krav. Och att en svår sjukdom ger postdepression är inte ovanligt.
Bakgrunden till satsningen är en lång rad intervjuer regionen gjorde för några år sedan, där cancerpatienter berättade vad de saknade i vården. Och resultatet var tydligt.
Cancerrehabteamet har inga egna lokaler men håller till på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, och insatserna vänder sig till patienter med komplexa behov.
– Det kan handla om nutrition, hur lätt du har att få i dig mat i rätt mängder och hur mat smakar. Har du blivit överviktig eller kanske har svårt att lägga på dig igen? Om hur du mår psykiskt. Hittar du mening med livet med dina nya förutsättningar? Hur vardagen och kroppen funkar. Lider du av svår trötthet och utmattning, har sömnproblem och svårt att sköta jobbet? Du kanske behöver hjälp med att hitta vilka fysiska aktiviteter du kan klara och må bra av, förklarar Ulrika Skog.
Teamet kan coacha, guida och råda, sen är det patienten som ska göra jobbet.
– Det gäller att hitta lösningarna i komplexiteten, i livspusslet. Ibland kanske man behöver ta stöd och hjälp av hela vårt team, ibland kan det räcka med delar. Och vi riktar oss även till dem som hade cancer för länge sedan, men som fortfarande har problem i vardagen. Alla kan vi som sagt inte träffa, men vi är angelägna om att hjälpa dem med sammansatta behov; när det är flera delar i livet efter cancern som inte fungerar bra. Många patienter får råd av sin kontaktsjuksköterska, och tycker att det räcker med det. Men för ännu många fler räcker det inte.
Ulrika Skog är extra glad över att en sexolog ingår i teamet.
– Vi pratar inte så mycket om den delen av livet, som kan påverkas enormt när ena halvan i en parrelation drabbas av en cancersjukdom. Hur kan vi hitta tillbaka till närheten igen efter månader, kanske år, av svår sjukdom, medicinering och strålning som påverkat kropp och själv? Sex är ju så mycket mer än samlag, men kanske behöver man lite guidning på vägen, någon att samtala om de här frågorna med. Det saknas i många regioner, och det känns väldigt bra att vi nu får lättare att erbjuda den hjälpen.
Den som redan lämnat cancervården men vill ha kontakt med teamet behöver inte gå tillbaka till sin behandlande läkare eller ta vägen om sin vårdcentral, utan det går bra att skriva en egenremiss via 1177. En hälsoskattning kring dina utmaningar och förutsättningar avgör om du får ta hjälp av teamet. Där det blir svårt att ses på plats i Eskilstuna kan teamet erbjuda digitala besök.