– Känslan av att inte räcka till. Det var den starkaste känslan när coronan härjade som värst på våra äldreboenden, säger Åsa Eriksson.
Hennes ordinarie arbetsplats är dagverksamheten i Nyköpings kommun. När pandemin slog till i mitten av mars ställdes allt på huvudet. Dagverksamheten stängde. I stället fick hon och kollegan Ulrika Gustafsson hjälpa till på äldreboenden i kommunen.
Det var tufft men den uppskattning som vård- och omsorgspersonal runt om i landet möttes av under perioden gav energi. "Hyllningarna sporrade oss", förklarar Ulrika Gustafsson.
– Våra insatser värdesattes. Nu vill vi se att det syns i plånboken också, säger kollegorna och tycker att Kommunal gör rätt som börjar skramla med strejkvapnet.
Tidigare i veckan besökte Kommunals ordförande Tobias Baudin Nyköping och tog del av deras erfarenheter och tankar. Det är inte första gången han ställs inför liknande berättelser – han har hört åtskilliga vittnesmål om uppskattning och en känsla av att nu är det dags för rejäla löneökningar.
För Kommunal ger det råg i ryggen. Fackförbundets utgångspunkt är att avtalsrörelsen måste resultera i att Kommunals medlemmar får högre lönelyft än alla andra grupper. I december tog Kommunal beslutet att lämna LO-samordningen och är därför inte bundna av ett gemensamt krav på lönehöjningar.
Kommunals nuvarande krav är 3,5 procents löneökning för yrkesutbildade. Det kan ställas i relation till de tre procent som industrifacken har krävt. Löneökningarna inom industrin är normerande och utgör det så kallade "märket".
– Just nu håller vi dessutom på att revidera vilka krav vi ska ha. Vi får se vart det landar, säger Tobias Baudin.
Trots att personal inom äldreomsorgen stundtals har fått hjälteglorior, räknar Tobias Baudin med att avtalsrörelsen blir stenhård. Med tanke på att många kommuner i landet brottas med ekonomiska problem i coronakrisens spår, är det en rimlig gissning. Motparten SKR:s utgångsbud lär se helt annorlunda ut.
Inom Kommunal är stridsviljan väldigt stor, förklarar Tobias Baudin.
– Strejk är absolut inget självändamål men vi kommer inte att backa från att använda strejkvapnet om det behövs. Jag bedömer att chansen eller risken för strejk är 50-50.
Men det är inte bara löneökningar som står med på Kommunals kravlista. Fackförbundet vill också se en rad förbättringar av sina medlemmars arbetsvillkor.
Coronapandemin har fört fram en del av arbetsvillkoren i ljuset och visat att de är skadliga för verksamheten, anser Tobias Baudin.
– Inom äldreomsorgen har 30 procent av personalen visstidsanställningar. Det är dubbelt så mycket som genomsnittet i Sverige. Jag tror att alla är överens om att dåliga arbetsvillkor påverkade smittspridningen negativt, säger han.
Tobias Baudin anser att arbetsvillkoren inom äldreomsorgen visar vilken status verksamheten har i Sverige – och den är inte speciellt hög. Bristen på skyddsmaterial inom äldreomsorgen i början av pandemin är ett uttryck för samma sak.
– Jämför med hur det såg ut på sjukhusen. Där såg personalen ut som rymdfarare. Det var bra att sjukhuspersonalen hade skyddsutrustning men för mig är det här en klassfråga. Inom äldreomsorgen jobbar arbetarkvinnor. Där finns inga läkare.
– Det säger också något om hur vi ser på våra äldre, säger Tobias Baudin.