Efter granskningen – intresseorganisationerna rasar

Nu svarar intresseorganisationerna efter att tidningen avslöjat stora brister på boenden för personer med funktionsnedsättningar.

Granskningen har visat att det förekommer flera allvarliga brister på privata omsorgsboenden.

Granskningen har visat att det förekommer flera allvarliga brister på privata omsorgsboenden.

Foto: Robin Folkö

Sörmland2021-07-16 04:45

Tidningen har i flera artiklar skrivit om det privata omsorgsföretaget Jatc – och hittat stora brister. Det rör sig bland annat om en kvinna som misstänks ha blivit sexuellt ofredad av en anställd, en utebliven lex Sarah-anmälan samt en kvinna som trots att hon var höggravid missades av personal och tvingades genomgå förlossningen ensam i sitt rum. Ledningen på Jatc har känt till problemen men istället för att agera, valt att negligera incidenterna till den grad att anhöriga till de drabbade inte ens känt till vad som har hänt förrän tidningens reporter ringt upp.

Artikelserien har väckt reaktioner och när tidningen berättar om vad som uppdagats för Nicklas Mårtensson, generalsekreterare på Funktionsrätt Sverige, säger han att det är stötande.

– Det här ska bara inte få hända.

undefined
Granskningen har visat att det förekommer flera allvarliga brister på privata omsorgsboenden.

Funktionsrätt Sverige är en paraplyorganisation för andra organisationer som samlar människor med funktionsnedsättningar och deras anhöriga. Nicklas Mårtensson har därför bra inblick i hur situationen ser ut. Han menar bland annat att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, misslyckas i sitt tillsynsuppdrag.

– Jag tycker strukturen är för trubbig, dels för att IVO kommer för sällan och dels för att de i regel anmäler innan när de kommer. Då kan ju verksamheten anpassa sig efter det, säger han.

Riksförbundet FUB – som är medlemmar i Funktionsrätt Sverige – tycker även de att det som har hänt är en katastrof.

– Det är ju enskildas boende det handlar om och dessutom flera incidenter. Punkterna där de har misskött sig är mycket graverande, säger Solveig Lundström, ordförande i FUB Södermanland.

FUB arbetar för att personer med intellektuella funktionsnedsättningar ska kunna leva bra liv. Därför pratar FUB ofta om riskerna som finns med sina medlemmar.

– Omsorgsföretagen har ett ansvar mot den enskilda individen, om man har stora funktionsnedsättningar måste det finnas ett skydd så man inte utsätts för såna här saker och framförallt inte när man är ensam på ett gruppboende, säger Solveig Lundström.

Solveig Lundström menar också att det är ett problem att offentlighetsprincipen inte gäller för privata omsorgsföretag.

– Om man hade insyn i företaget skulle de här sakerna inte få hända.

Att skattefinansierade, men privata verksamheter, inte lyder under offentlighetsprincipen, har även försvårat granskningen. Särskilt när bristerna förekommit på flera områden i verksamheten.

I några fall har fel personer fått anställning, vilket fått stora konsekvenser. 

– Vi vill väldigt gärna att verksamheterna ska kolla i brottsregistret när man anställer personal och att de som anställs har rätt utbildning. Rätt kunskap är det bästa sättet att se till att boenden är säkra, säger Solveig Lundström.

Bland annat ska en anställd med godis ha bytt till sig sexuella tjänster från en kvinna med funktionshinder. I ett annat fall har det hittats droger på ett gruppboende och drogpåverkade anställda har skickats hem.

– Det gäller att ha rutiner där verksamheter inte anställer personer som inte är lämpliga för uppgiften. Jag kan förstå att de inte alltid får de mest kvalificerade sökande, men då gäller det att ha bra introduktion med utbildning, rutiner och handledning. Och när det gäller droger och sexuellt ofredande så kan man kolla i belastningsregistret, det är ju ett enkelt sätt att skydda sig – även om man aldrig kan skydda sig helt, säger Nicklas Mårtensson.

Verksamhetskrav

Verksamheten ska uppfylla krav på god kvalitet.

Verksamhetens kvalitet ska säkras genom ett systematiskt kvalitetsarbete.

Verksamheten omfattas av bestämmelserna i lex Sarah.

Verksamheten är skyldig att dokumentera de insatser som genomförs.

För verksamheter som vänder sig till barn finns krav på registerkontroll av personal samt regler om anmälningsskyldighet.

Tillståndet är knutet till det bolag som fått tillståndet. Tillståndet gäller de uppgifter som står i beslutet.

Källa: IVO

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!