Efter katastrofvåren: Varslen nästan nere på noll

Vårens höga varseltoppar i Sörmland har planat ut rejält. Men det finns fortfarande stora orosmoln inför hösten, bedömer Arbetsförmedlingen.

Katarina Enqvist-Bolin, enhetschef vid Arbetsförmedlingen i Sörmland.

Katarina Enqvist-Bolin, enhetschef vid Arbetsförmedlingen i Sörmland.

Foto: Roger Culmsee

Sörmland2020-08-19 11:50

– Man törs knappat säga det högt, men det verkar ha lugnat ner sig betydligt om man jämför med hur det såg ut i mars och april. Det blev inte lika illa som man trodde innan sommaren, säger Katarina Enqvist-Bolin, enhetschef vid Arbetsförmedlingen i Sörmland.

348 i mars, 757 i april, 161 i maj och 245 i juni. Så många sörmlänningar varslades om uppsägning efter att pandemin bröt ut. I juli månad var siffran däremot nere på fem personer, och tendensen ser liknande ut över i stort sett hela landet. 

Samtidigt var arbetslösheten i juli den högsta på tio år i Sörmland. Arbetslösheten ligger på 11,7 procent, vilket är högst i hela landet och en ökning med 2,3 procentenheter jämfört med samma tidpunkt i fjol.

– Anledningen till att det ökar är framför allt att många ungdomar inte har kommit iväg på sina ingångsjobb, till exempel tog inte SSAB i Oxelösund in alla korttidsarbetare över sommaren. Bara det handlar ju om flera hundra personer.

– Sedan är det andra som har haft korta anställningar eller anställning via bemanningsföretag. Det är det vi ser i ökningen, säger Katarina Enqvist-Bolin.

Drygt 1 600 personer i Sörmland har varslats om uppsägning i länet under året. Samtidigt har 15 000 sörmlänningar beviljats korttidspermittering från sina arbetsplatser.

– Det är svårt att sia om hösten, vi får se hur många varsel som kommer att verkställas. Det sker i så fall i september. Men korttidspermitteringarna känns som det stora orosmolnet, när de personerna ska gå tillbaka till arbete. 

– En del företag har hållits under armarna genom korttidspermitteringar, andra har kanske haft en buffert, men jag tror tyvärr att det finns risk för fler konkurser bland mindre företag.

Läget på den sörmländska arbetsmarkanden är dock inte nattsvart menar Katarina Enqvist-Bolin. Vissa branscher, som e-handel, logistik och transport "går som tåget", säger hon.

– Det är inte bara mörker. Det finns jobb ute och vi märker att det börjar röra på sig, det står inte still på arbetsmarknaden. Vissa branscher går för fullt och det är precis som det brukar vara vid en lågkonjunktur, det är såklart ingen tröst för dem som förlorar jobbet men det är ett ypperligt tillfälle att kompetensutveckla eller byta yrke.

– Mycket av utvecklingen kommer att hänga på hur Sörmland förmår hjälpa folk med omställningsutbildning till nya yrken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!