Därför efterlyses prover från rådjur med diarré

Om du skulle råka se ett rådjur med diarré ska du passa på att stanna upp. Du kan nämligen vara med och hjälpa forskningen framåt i ett nytt projekt. "Förvara det bara inte i frysen", säger viltveterinären Ellinor Spörndly-Nees.

Det är framförallt under våren och hösten som antalet rådjur med diarré ökar.

Det är framförallt under våren och hösten som antalet rådjur med diarré ökar.

Foto: Pedersen, Terje

Sörmland2024-05-12 06:33

I ett forskningsprojekt undersöker Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, om rådjur kan sprida parasiten kryptosporidier till människor via grönsaker. Det är vanligt vid grönsaksodlingar där sallad odlas.

– Det finns flera sorters kryptosporidier som djur har, men alla smittar inte människor. Så vi försöker nu ta reda på om rådjuren har kryptosporidie och om den sorten kan smitta oss människor, säger Ellinor Spörndly-Nees, forskare och viltveterinär vid SVA.

Hon berättar att det ännu inte är klarlagt hur människor smittas av parasiten via grönsaker, men eftersom rådjur ofta håller till vid grönsaksodlingar vill de undersöka om de kan utgöra en smittkälla.

– I höstas fick vi in 25 prover från personer som sett rådjur med diarré och 28 procent var positiva med kryptosporidier. Nu väntar analys för att undersöka om det är den sortens parasit som smittar människor, berättar hon.

Projektet startade förra året och kommer att pågå hela 2024. De efterlyser prover från hela Sverige för att få en så bra bild som möjligt.

– Hittills har vi bara fått in ett prov från Södermanland så vi vill gärna ha in fler, säger hon.

Hur har det gått hittills med projektet?

– Imponerande bra måste jag säga. För först måste man se ett rådjur med diarré, sen veta om projektet och sen lyckas ta ett prov.

undefined
Ellinor Spörndly-Nees, forskare och viltveterinär vid SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, uppmanar alla som vill hjälpa till att vara försiktig när man samlar in prover.

Hur går det till när man ska ta ett prov?

– Det är viktigt när man tar provet att ha en plåstpåse över handen så att man inte råkar nudda avföringen. Är det sorten som smittar så är den väldigt smittsam.

– När man tagit provet ska man inte heller förvara det i frysen eller kylskåpet. Förvara det på en sval plats, gärna utomhus, och hör sen av dig till oss.

Hon berättar att det går att ringa till SVA, men att det lättaste sättet att lämna in provet är genom deras tjänst Rapportera vilt. Därefter får man instruktioner på hur allt ska paketeras för att hamna rätt.

– Efter att man skickat in provet så kommer man att få svar på om det var kryptosporidier eller inte. Men eftersom det är ett forskningsprojekt så kan det att ta lite tid men alla får svar så småningom. 

Hur påverkas man själv om man skulle smittas av parasiten?

– Då får man diarré, magsmärtor eller feber vilket kan variera. Framförallt brukar utbrott ske på äldreboenden eller förskolor, så svagare personer får oftare mer symptom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!