– Brukaren nös rätt ut i luften, och jag kände att nu kommer jag åka på skiten. Jag satt och grät i bilen efteråt, säger Niklas.
Han är vårdbiträde i Nyköpings kommun. Han är en av de 46 som bekräftats med covid-19, av de 242 anställda i Nyköpings kommun som testats. Det framgår av siffror från regionen som tidningen begärt ut. Majoriteten av de 1 700 personer i Nyköpings division för vård och omsorg har inte testats.
– På lördagen hade jag snuva och feber. Jag ringde och sedan fick jag ta ett test i tältet framför lasarettet. Så hörde de av sig några dagar senare och de bekräftade att japp, jag har corona, säger Niklas.
Sedan den 3 juni har testerna utökats till fler yrkesgrupper, vilket vi skrivit om tidigare. Innan dess har bara vårdpersonal fått testa sig för corona.
Både vikarier, timanställda och fast personal med symtom testas. Totalt har 1 262 medarbetare i länets olika kommuner testats för corona. Av de testade kommunanställda har mer än var femte medarbetare bekräftats bära på smittan, 272 stycken.
På Region Sörmland arbetar nästan 7 000 personer. 1 556 av dem har testats för corona under tidsperioden 13 april till 25 maj, enligt regionens siffror. Var femte av de testade var smittade med corona. 185 av dem arbetar på Mälarsjukhuset, 101 på Nyköpings lasarett och 39 på Kullbergska sjukhuset.
Skyddskläder finns så det räcker i äldreomsorgen, berättar Niklas hemtjänstchef Susanne Svenman på Nyköpings kommun. Ändå finns smittan bland personalen.
– Om han fått det på jobbet kan vi aldrig veta, man kan lika gärna få det på fritiden. På affären till exempel. Smittan finns i hela samhället, säger Susanne Svenman.
Hon är bara orolig för om personalen inte sköter hygienrutiner och skyddsutrustning på ett bra sätt.
– Det innebär ju att utsätta brukare och kollegor för smittspridning på ett oansvarigt sett, säger Susanne Svenman.
Men fackförbundet Kommunal har fått flera oroliga samtal från samma hemtjänstenhet som Niklas jobbar på.
– Han har all rätt att vara besviken, det är fruktansvärt att det ska hända, säger Petra Lindqvist, Kommunal Nordosts ordförande.
Kommunal har liknande diskussioner med kommunen om smitta på jobbet varje år, berättar hon.
– Vanligtvis är det influensa och vinterkräksjukan och inte covid-19, såklart. Att påstå att man fått smittan på Ica, när man jobbar pass efter pass på ett jobb där det finns smittorisk, och bara går hem och kommer tillbaka, det är så korkat så det liknar ingenting, säger hon.
Kommunal tycker att man borde stötta medarbetare som utsatts för smitta ytterligare.
– Tacken för att ta hand om de sjuka blir att man blir sjuk själv, då kan man åtminstone visa lite medkänsla. Vad kostar det, säger Petra Lindqvist.
Hon tycker att arbetsgivare måste ta smittorisken mer på allvar.
– Hos en del arbetsgivare har jag upplevt att man har varit nonchalanta vid misstanke om covid-19, och det skrämmer mig lite. Man chansar med vår arbetsmiljö, säger Petra Lindqvist.
Hemtjänstchefen Susanne Svenman tycker att man visst stöttar personalen.
– De gör storartade insatser varje dag och vi chansar inte med deras arbetsmiljö. Vi får ta åt oss av att vi kan bli bättre på att stötta dem som insjuknat, försöka hinna ringa en extra gång. Men vi kanske inte kan få alla att känna sig helt trygga oavsett vad vi gör, säger hon.
Niklas heter egentligen något annat, men vill vara anonym i tidningen.