En fluga i soppan – inte bara ett skämt: "Spännande"

"Hovmästaren, hovmästaren, jag har fått en fluga i min soppa." "Oj, oj, ber så mycket om ursäkt, här kommer resten."
Ja, så kan det se ut i en nära framtid då insekter kan börja gör sitt intåg i restauranger och butiker.

Andreas Hammarbäck, butikschef på Ica Kvantum Ekängen, tror att det kommer dröja ett litet tag innan insekter börjar fylla hyllorna.

Andreas Hammarbäck, butikschef på Ica Kvantum Ekängen, tror att det kommer dröja ett litet tag innan insekter börjar fylla hyllorna.

Foto: Niklas Holm / TT

Sörmland2021-05-22 04:45

Mjölmasken är redan godkänd i livsmedelsproduktion och fler andra insekter väntas bli godkända av EU-kommissionen i en nära framtid. Mat baserad på insekter finns snart i en butikshylla i din närmaste butik eller på tallriken under dagens lunch. Enligt flera experter är det bara en tidsfråga innan nya matprodukter presenteras.

Åttio procent av jordens länder har insekter på menyn. Vanligast är det i Asien, Afrika och Sydamerika. Där äter man allt från spindlar, myror och larver till termiter och gräshoppor. I Sverige har det inte varit vanligt, inte ens under år med missväxt då föredrog man bark som nödmat i stället. Men insekter har omnämnts som framtidens mat och skulle kunna bli ett miljömässigt hållbart alternativ till kött.

– Att äta insekter är i mångt och mycket en kulturell fråga. Här tänker vi mest på ohyra när frågan om insekter kommer upp, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Insekter räknas som nya livsmedel enligt en EU-förordning och får bara säljas eller produceras som livsmedel om de är godkända av EU-kommissionen. Men det finns övergångsregler i förordningen som innebär att flera insektsarter får säljas under en övergångsperiod utan särskilt godkännande i väntan på att riskvärderingarna ska bli klara.

undefined
Astrid Walles-Granberg är rådgivare på Livsmedelsverket.

Åtta insektsarter uppfyller båda villkoren i övergångsreglerna skriver Livsmedelsverket, och dessa är: Mjölmask, Buffalolarv, Hussyrsa, Tropisk hussyrsa, Europeisk vandringsgräshoppa, Ökengräshoppa, Honungsbi (drönarpuppa) samt Svart soldatfluga.

– Det ligger flera ansökningar inne för granskning, men det är dessa som är mest aktuella för tillfället. De som är närmast beslut – och därmed 'aktuella' – är mjölmask, hussyrsa och buffalolarv. Vi ska komma ihåg att de här livsmedlen fortfarande inte bedömts som säkra av EU-kommissionen, utan att de väntar på ett godkännande beslut egentligen. De kan ju bli icke-godkända. Det är därför viktigt att företagen tar sitt ansvar för att se till att konsumenterna får säkra livsmedel som inte är hälsofarliga på något sätt, säger Astrid Walles Granberg.

– Inga insekter får säljas levande, utan de måste vara döda, till exempel genom frysning eller värmebehandling, säger hon.

Korsreaktioner mellan insekter och skaldjur har identifierats av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, som en av de största hälsoriskerna med flera av de insektsarter som används i livsmedel, bland annat hussyrsa och mjölmask.

– Främst skaldjursallergiker ska vara extra försiktiga vid intag av insekter, säger Astrid Walles-Granberg.

Ica Ekängen på Strängnäsvägen i Eskilstuna har tidigare sålt exotiska djur som till exempel skallerorm och krokodil i sin frysdisk. Senast var det runt millennieskiftet.

undefined
Andreas Hammarbäck, butikschef Ica Kvantum Ekängen.

Hur ser ni på trenden med insekter och är det något ni funderar på att ta in och sälja i butiken?

– Vi har ingenting i butiken i dag. Det känns som att det ligger lite längre fram och vi har inte heller haft någon efterfrågan hos våra kunder så här långt, säger Andreas Hammarbäck butikschef på Ica Kvantum Ekängen.

– Vi kan som enskilda handlare välja att ta in den här formen av livsmedel, men vill också se hur Ica gör centralt. Vi får se hur det blir i framtiden, det här är ett ämne som blir spännande att följa, avslutar Andreas Hammarbäck.

Försäljning av insekter

Endast de insektsarter som omfattas av övergångsreglerna i förordning (EU) 2015/2283 får säljas och serveras som livsmedel, eller insektsarter som godkänts. 

Det är varje livsmedelsföretagares ansvar att kontrollera att livsmedlen uppfyller kraven.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!