11 000 sörmlänningar har en total skuldbörda hos Kronfogden på cirka 2,2 miljarder kronor.
De som ligger på den ganska föga smickrande tio-i-topp-listan står för närmare 140 miljoner kronor av skulden. Alla är män och den äldsta personen är 90 år, den yngsta 39. Den person som toppar listan har en skuld till Kronofogden på cirka 18 miljoner kronor.
Hur arbetar ni med få in skulderna?
– Vi försöker konstant att driva in pengar från dessa personer. Men många har funnits med under en längre tid och finns det inga tillgångar är det svårt driva in skulderna. De äldsta personerna på våra topplistor har haft med sig skulderna i många, många år. Vi lägger ner kraft och energi på att leta efter utmätbara tillgångar, men någon gång kommer vi till vägs ände. Vi kan inte rota i det här varje dag, det drabbar all övrig verksamhet. Hittar vi inte tillgångar direkt är de förmodligen borta, i många fall är det här slipade affärsmän, säger Johan Krantz.
Över sex miljarder kronor är den sammanlagda skulden hos Kronofogden för de tjugo mest skuldsatta personerna i Sverige, enligt siffror från myndigheten.
På länsnivå är det stora skillnader i hur stor den enskilt största skulden hos Kronofogden är. Den som toppar skuldlistan i Västerbotten har en skuld på cirka 12 miljoner kronor, medan personen som ligger i topp i Västra Götaland har en skuld på drygt 420 miljoner kronor. I Sverige är den största enskilda skulden drygt 1,5 miljarder kronor och tillhör den utlandsbosatta miljardären Bengt Ågerup. Han har funnits med på listan i flera år, liksom flera av de andra personerna.
– Det är inga ungdomar direkt som toppar våra listor. Många skulder härrör sig från 90-talet när utlåningen släpptes fri och man kunde få lån som långt översteg den säkerhet man lämnade. Det kan vara skatteskulder och även en del gamla skulder från lång tid till tillbaka. I enstaka fall kan det vara någon som har åkt på ett stort skadestånd, säger Johan Krantz.
Kronofogden har fått in rekordmånga många krav på obetalda skulder under 2020. Men trots pandemin är ökningen jämfört med förra året ganska begränsad. Däremot växer det totala skuldbeloppet snabbt Jämfört med 2019 har den sammanlagda summan i kraven som skickas till myndigheten ökat med 18 procent till cirka 21,7 miljarder kronor – den högsta årssiffran någonsin. Och allt fler personer i Sörmland vill ha hjälp att bli av med sina skulder och ansökningarna om skuldsanering 2020 hos Kronofogden har ökat stort i länet. Särskilt stor är ökningen bland unga, 18-30 år, där ökningen från 2019 är 85 procent. På nationell nivå handlar det om mer än en fördubbling – hisnande 124 procent.
– Sörmland sticker ut. Det är det län med högst andel av skulder till Kronofogden i Sverige, berättar Johan Krantz.
Några tips om hur man ska agera för att slippa hamna på er topplista, eller att inte hamna hos er alls?
– Det är framför allt i konsumtions- och kreditbeteendet många måste tänka om. Det finns många aktörer som mer än gärna lånar ut pengar, vissa så mycket som upp till 600 000 kronor utan säkerhet. Man måste inse riskerna, kortsiktiga ekonomiska lösningar kan leda till långvariga ekonomiska problem, avslutar Johan Krantz.