Entreprenörsboom: "Något speciellt händer i Sörmland"

När pandemin blev ett ofrånkomligt faktum nära upphörde nyregistreringen av företag – men i september förra året hände någonting. Nu är Sörmland ett av de län där antalet nystartade företag ökar mest.

Urban Wallin på Nyföretagarcentrum ser med entusiasm på entreprenörsboomen i Sörmland.

Urban Wallin på Nyföretagarcentrum ser med entusiasm på entreprenörsboomen i Sörmland.

Foto: Mikael Andersson

Sörmland2021-04-14 04:45

– Det är så märkligt. I fjol såhär dags blev det tvärbroms och många som nyligen hade startat företag fick bekymmer. Men kort efter sommaren märkte vi av en stor ökning på rådgivningar och kurser, och Sörmland sticker ut; det är någonting som håller på att hända som är lite speciellt, berättar Urban Wallin på Nyföretagarcentrum i Eskilstuna.

Sörmland är nu ett av de tre län där nyregistreringarna av företag ökat mest det senaste halvåret, och ökningen är särskilt stor i Eskilstuna och Nyköping. I Eskilstuna har antalet nya bolag ökat med över 40% under årets första kvartal jämfört med samma period 2020. 

– Det är en rejäl ökning. Det kan tyckas märkligt men jag är inte förvånad. Vi möter ju många av de som väljer att starta upp, och om man generaliserar ser vi grupper av nya företagare.

Den ena gruppen drivs, enligt Urban Wallins analys, främst av ett intresse som fått gro under pandemins år.

– Många som varit permitterade har funderat på framtiden för att nu bestämma sig. Nu vill man etablera sig som till exempel konsult inom något man jobbat med tidigare, eller så satsar man på att starta någon annan typ av firma medan man har jobbet kvar. 

Den andra gruppen drivs mer av nöden, och startar företag i förhoppning om att lämna arbetslöshet och försörjningsstöd eller A-kassa bakom sig.

– Det är en stor grupp som inte får jobb eller har blivit uppsagda, och bland dem finns väldigt många utlandsfödda; nära 60% i Eskilstuna och 40% i Nyköping. Av dem är 40% är kvinnor, och många är högutbildade med någon form av incitament att driva företag. Några har drivit firmor i sina hemländer eller har en entreprenör i sig av andra anledningar.

undefined
Den 28-åriga Eskilstunabon Yamen Al-Tnnary lämnade lagerjobbet för att satsa på sin passion.

En av alla som trotsat pandemins osäkra marknadsläge är Eskilstunabon Yamen Al-Tnnary, som tidigare arbetat inom lager. Sedan i höstas driver 28-åringen istället den enskilda firman Yamengrapher – och har redan etablerat sig som fotograf med en internationell kundkrets.

– Fotografi har varit en hobby för mig sedan jag köpte min första mobil med kamerafunktion i Syrien. När jag sedan bodde på flyktingboende i Dalarna 2015 fick jag idén om att göra en film om svensk kultur, och gjorde praktik hos dokumentärfilmare i Ludvika. Då förstod jag att jag ville jobba med fotografering och filmskapande.

Kunderna hittade Yamen Al-Tnnary till en början genom vänner och bekanta – och efter hand har nya kunder börjat höra av sig för foto- och videouppdrag.

– Jag har fotat och filmat både bröllop och marknadsföringsbilder efter att kompisar tipsat om mig. Sedan har det blivit fler, och nu har jag kunder runtom i Sverige och i Danmark – där jag utfört jobb tillsammans med en kompis som också är fotograf.

Men även om mycket har gått Yamens väg så har de osäkra tiderna, med inställda bröllop och åtstramade marknadsföringsbudgetar, påverkat förutsättningarna för företaget.

– Det är lite svårt. Till exempel så har jag flera potentiella kunder bland restaurangägare som är lite avvaktande inför att beställa marknadsföringsbilder. Nu satsar jag på att ge kunderna bästa möjliga erbjudanden och hoppas på att livet återgår till det normala. Men i den här tiden måste man göra allt man kan för att klara sig – mycket är svårt men man ska inte tro att det är omöjligt. Man måste kämpa och våga ta risken, säger Yamen Al-Tnnary.

Vad är en affärsplan?

En affärsplan beskriver:

- Affärsidén
- Hur verksamheten är tänkt att fungera
- Vad företaget planerar att göra
- Verksamhetens mål
- Hur dessa mål ska uppnås

Med en genomarbetad affärsplan har du ett bra beslutsunderlag för att besluta om du ska starta eller inte starta ditt företag. Ofta vill samarbetspartners, som din bank eller revisor, ta del av affärsplanen, men den underlättar i huvudsak det praktiska arbetet när verksamheten startar.

Källa: Nyföretagarcentrum / www.affarsplanen.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!