Forskningen visar att mellan fem och tio procent av alla som får covid-19 drabbas av långvariga symptom – postcovid.
Annika Järlö, 41, blev sjuk i covid i början av februari i fjol och vägen tillbaka har varit kantad av flera bakslag.
– Det var en tung vår och jag hade feber nästintill dagligen till i början av sommaren. I mitten av juli kände jag mig helt återställd, men bara en dryg månad senare märkte jag de första symptomen på att allt inte stod rätt till.
I början av september inträffade flera händelser som bara blev för mycket och de utlöste ett ordentligt bakslag.
–Jag fick tillbaka feber, yrsel, sömnsvårigheter och blev både ljud- och ljuskänslig. Hjärnan orkade inte vara med. Jag tappade ord, fick svårt att koncentrera mig och kände att minnet svek.
Sedan dess har det långsamt blivit bättre, men bra dagar varvas fortfarande med feber på upp mot 38 grader och de enstaka aktiviteter som hon orkar med måste planeras lång tid i förväg.
– Det är ett lömskt tillstånd. Jag kan känna mig bra – sen kommer smällen ett par dagar efteråt. Det är nog svårt för andra än min familj att se hur risigt jag mår och har jag varit med på något evenemang behöver jag vila flera dagar innan och efter.
Annika Järlö har under hela sjukdomstiden haft regelbunden kontakt med sin vårdcentral och legat på för att komma vidare i behandlingen. Det har gett resultat och om ett par veckor ska hon på sitt första besök till den nyinrättade Postcovidmottagningen på Nyköpings lasarett.
– Jag blev bara så glad när kallelsen kom. Nu ska jag få träffa läkare, sjukgymnast och arbetsterapeut med spetskunskap på postcovid.
I dagsläget arbetar hon 50 procent och målsättningen är att komma tillbaka till heltid.
– Hittills har det funkat då jag har haft möjlighet att arbeta hemifrån och utan några störande inslag. Jobbet är viktigt för mig och helst av allt vill jag bara vara igång och köra på. Det har tyvärr inte varit realistiskt på väldigt länge.
– Jag vet vad som gör att jag blir sämre, men inte vad som gör att jag mår bättre.
Under sjukdomstiden har Annika Järlö läst allt hon kommit över om fenomenet postcovid, lagt om kost och sökt information på olika nätforum.
– Efter ett tag blir man lätt lite desperat. Jag har bland annat slopat gluten, socker och mejeriprodukter för att istället välja låghistaminkost. I januari ska jag testa en yogaform som tränar upp nervsystemet att hitta en bättre balans för att hantera stress.
– Det är en stor prövning för fler än mig själv att må dåligt på det här sättet. Min man och våra barn har inte gnällt en gång sedan jag blev sjuk och de hjälper till jättemycket.
Vad är dina förväntningar inför besöket på postcovidmottagningen?
– Jag hoppas få professionell hjälp med rehabåtgärder och att jag blir ordentligt utredd så att jag kan få mer och bättre symptomlindring.
– Nu hamnar jag på ett ställe som är uppdaterat på vad som händer och det ger bättre förutsättningar att snabbare få hjälp än om jag stannat kvar hos min vårdcentral.
Vad är en rimlig förhoppning för ditt mående 2022?
– Jag har insett att jag inte kommer att bli hundra bra från en dag till en annan, men jag tror och hoppas att jag med ny hjälp ska kunna vara frisk till sommaren – sker det tidigare så blir det en bonus.