Pandemin har drabbat många företag, samtidigt som utvecklingen mot digitalisering och grön omställning går allt snabbare. I den situationen kan många företag behöva stöd för att klara omställningen.
Det är utgångspunkten för de som fått stöd från React-EU, EU:s initiativ för omstart och anpassning efter coronakrisen, genom Europeiska nationella regionalfonden.
– Omställningen som pågår, både digitaliseringen och den gröna omställningen, har funnits redan innan pandemin, men den har snabbats på, säger Emma Hanson, strateg i Region Sörmland som arbetar med det så kallade Strukturfondpartnerskapet Östra Mellansverige, som fördelar pengarna.
Projekten ska stötta företag, både med att komma på fötter efter coronakrisen och att ställa om mot en ny, mer digital och miljömässigt hållbar värld.
– Det handlar mycket om att stötta företagen, att hjälpa dem att komma vidare efter krisen, säger Emma Hanson.
För Sörmlands del handlar det om sammanlagt 11 miljoner kronor, fördelade på fem projekt.
Mest pengar, 3, 7 miljoner, får "företagslots och rådgivning Sörmland", som drivs i regionens regi. Syftet är att erbjuda rådgivning till företag i svårigheter med anledning av pandemin.
Sörmlands Turismutveckling, STUA, får 2 miljoner för att stötta företag inom mötesindustrin, som drabbats extra hårt av pandemin.
– Det handlar mycket om konferens- och mötesanläggningar, som tappade hela sin marknad, säger Emma Hanson.
För många av dessa företag kan det nu handla om att ställa om till delvis annan verksamhet. Det är långtifrån säkert att efterfrågan på konferensanläggningar kommer att bli lika stor som före pandemin.
– Det kommer kanske inte att komma tillbaka till den omfattning som det var innan, när alla upptäckt att man kan ha digitala möten, säger Emma Hanson.
En annan bransch som står inför stora omställningar är fordonsindustrin, konstaterar Emma Hanson. När allt fler fordon blir eldrivna, påverkas även underleverantörerna, som det finns många av i Sörmland.
– Där behöver de här små företagen som är underleverantörer ställa om. De delar de har gjort till dieselmotorer eller bensinmotorer kommer inte att behövas i elektriska fordon.
Projektet hållbar omställning Östra Mellansverige får 2,1 miljoner. Projektet ska via Almi företagspartner och så kallade Energikontor hjälpa företag med digitalisering och att minska sina klimatutsläpp.