EU-valet påverkar över hälften av besluten i Sörmland

Snus och majbrasor. Där vet nog de flesta att EU har ett finger med i spelet. Men EU påverkar så mycket mer – drygt hälften av alla politiska beslut i östra Sörmland måste förhålla sig till EU-regler.

Karin Flordal är utbildningsansvarig på myndigheten Svenska institutet för Europapolitiska studier.

Karin Flordal är utbildningsansvarig på myndigheten Svenska institutet för Europapolitiska studier.

Foto: Sieps

Sörmland2024-06-08 04:43

– Ja, så är det. Det visar undersökningar som har gjorts på området, säger Karin Flordal, utbildningsansvarig på myndigheten Svenska institutet för europapolitiska studier.

Det är SKR (Sveriges kommuner och regioner) som har gått igenom dagordningar från ett stort antal fullmäktigemöten i olika svenska kommuner. Ungefär 60 procent av punkterna måste förhålla sig till olika EU-direktiv, visar det sig.

Även om Nyköping, Trosa, Gnesta och Oxelösund inte har undersökts direkt är det sannolikt att förhållandet ser ungefär likadant ut i dessa kommuner.

– Det finns en rad EU-regler som påverkar mycket det av det som kommunerna sysslar med, antingen direkt eller indirekt, förklarar Karin Flordal.

När kommunerna tar fram sina detaljplaner för att bestämma hur olika områden ska bebyggas, påverkar EU verksamheten genom lagstiftning som reglerar vilken hänsyn som måste tas till miljön vid byggnation av olika slag.

Kommunerna ansvarar också för service i form av olika samhällstjänster som vård, skola, omsorg och kollektivtrafik. Även här påverkar EU, bland annat genom lagar som reglerar hur varor och tjänster får upphandlas.

Kommunerna är också stora arbetsgivare. Och här påverkar EU genom regler om till exempel arbetstid, arbetsmiljö och likabehandling i arbetslivet.

undefined
EU-parlamentet i Bryssel har ett finger med i spelet i mer än vad många tror. Arkivbild

Karin Flordal har många exempel på hur EU påverkar människors vardag.

– Det börjar redan på morgonen när vi går upp och kokar kaffe. Då är det numera säkerställt att vattnet är rent både här hemma och när vi är på semester i Grekland eller Polen. Sedan när vi börjar äta frukost så har allt i kylskåpet innehållsdeklarationer som alla i EU ska kunna förstå. Det finns inte på alla 27 språk, men alla ska kunna förstå om det exempelvis finns nötter eller mjöl i maten, säger hon.

– När vi tar en dusch så är det sedan några år tillbaka förbjudet med kemikalier i schampot som gör kvinnor infertila, samma kemikalier som även gör fiskar infertila, fortsätter Karin Flordal.

Det senaste som väckt frågetecken är majbrasornas vara eller icke vara – hur ligger det egentligen till med dem?

– Det här blev en kommunikationsmiss mellan en myndighet och kommunerna. Det här är ett direktiv som är upp till varje land att lösa och det är fortfarande varje kommun som bestämmer över sina bestämmelser kring eldning.

undefined
"Det irriterar mig att snus tas upp i valdebatten. Det svarta snuset kommer EU aldrig att kunna stoppa i Sverige”, säger Karin Flordal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!