Eva har som de flesta andra föräldrar stått som kontaktperson för dotterns vårdkontakter under hennes barndom. Men trots att hon blev myndig för snart ett år sedan har det fortsatt plinga till i Evas telefon med information om kallelser, remisser och andra vårdkontakter.
Ett tandläkarbesök är, konstaterar hon, kanske inget att höja på ögonbrynen åt – men andra ärenden är betydligt känsligare.
– Jag har bland annat fått sms om hennes kontakter med psykiatrin. Det är både djupt integritetskränkande för min dotter och ett allvarligt sekretessbrott, säger Eva.
På 1177 Vårdguiden kan var och en gå in och ändra sina kontaktuppgifter. Men vården i Sörmland hämtar istället informationen i regionens journaldatasystem. Både Eva och dottern har kontaktat Region Sörmland för att påtala problematiken, men de har fortfarande inte fått något tydligt svar på huruvida telefonnumret är bortplockat.
Eva anser att det borde finnas mekanismer som sätter stopp för informationsflödet i samband med att föräldrarna upphör att vara vårdnadshavare och barnen blir myndiga.
– Min dotter tycker att det här är fruktansvärt, för vissa av de här sakerna vill hon förstås inte att jag ska veta. Samtidigt har vi en bra relation, så ingen har råkat illa ut, säger hon.
Samtidigt frågar hon sig vad som hade hänt om en mer utsatt person hade drabbats. Vad skulle det få för konsekvenser om en förälder till en ung kvinna som lever under hedersförtryck fick ett sms om att dottern bokat en tid på en kvinnoklinik?
– Jag vill inte ens tänka på hur det skulle kunna sluta.
Det visar sig att Evas fall inte är ett isolerat misstag. Marie Bennermo, chef för patientsäkerheten på Region Sörmland, konstaterar att regionen saknar rutiner för att kontrollera och uppdatera patienters kontaktuppgifter i samband med att de blir myndiga – och inte heller har någon skyldighet att göra det.
– Vi har inga systemmässiga möjligheter att se till att telefonnummer uppdateras. Våra rutiner är att vårdgivaren ska kontrollera att uppgifterna stämmer när man har en kontakt, men det kan ju gå flera år mellan besök. Annars måste medborgaren själv anmäla ett annat telefonnummer, säger hon.
Regionen ska dock, enligt Bennermo, se över sina rutiner med anledning av det inträffade. Detta vad gäller hur man informerar om villkoren för sms-aviseringarna, och vilken information som delges via sms.
– Av det du beskriver så är det inte tydligt att man själv måste kontakta oss när man fyller 18 år och säkerställa att det blir ett annat telefonnummer. Vi får se över det här, säger hon och fortsätter:
– Är det information i våra meddelanden som på något sätt påverkar integriteten så är det också ett arbete vi kommer att se över på övergripande nivå.
Första paragrafen i offentlighets- och sekretesslagens 25:e kapitel gör gällande att "sekretess gäller inom hälso- och sjukvården för uppgift om en enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men".
Att, som Region Sörmland, lägga över ansvaret för att sekretessen upprätthålls på alla nyblivna 18-åringar, håller inte, anser Therése Fridström Montoya, docent i civilrätt vid Uppsala universitet.
– Om föräldrarna ska få ta del av sådana här uppgifter så måste 18-åringen, efter att ha blivit myndig, ha samtyckt till det. Här har man alltså inte säkrat ett samtycke, och har uppenbarligen inte gjort någon annan bedömning för att försäkra sig om att det inte är till men för patienten att uppgifterna lämnas ut.
Regionens agerande, fastslår hon, bryter mot lagen.
– Det här är riktigt allvarligt. Det är ingen tvekan om att uppgiften lämnats ut i strid med sekretessen.
Enligt regionens patientsäkerhetschef saknar "systemmässiga möjligheter" att löpande kontrollera kontaktuppgifter.
– Det där är ett jättekonstigt resonemang. Man kan inte säga att "oj då, vi bryter mot lagen här, men vi kan inte göra något annat – det beror på systemet". Då skulle ju varje svensk myndighet kunna bryta mot lagen hela tiden med samma argument. Regionen måste säkra att systemet inte innebär att man bryter mot lagen.
Region Sörmland har med anledning av händelsen gjort två anmälningar om personuppgiftsincidenter gällande obehörigt röjande av personuppgift till Integritetsskyddsmyndigheten. I båda fall anges "systematiska fel" som orsaken.
Fotnot: Eva är ett fingerat namn.