Eva kan inte operera bort sin fetma

Eva lider av sjukdomen lipödem, något som ofta förväxlas med vanlig fetma: "Jag äter rätt, sunt och inte för mycket, men jag går inte ner i vikt."

Eva, från Östra Sörmland, har diagnostiserats med lipödem, en sjukdom där kroppens fettceller ökar i storlek och omfånget av vissa delar av kroppen ökar på grund av en störning i fettvävnaden.

Eva, från Östra Sörmland, har diagnostiserats med lipödem, en sjukdom där kroppens fettceller ökar i storlek och omfånget av vissa delar av kroppen ökar på grund av en störning i fettvävnaden.

Foto: Linus Elsinen

Sörmland2021-10-24 06:30

– År 2006 genomgick jag en gastric bypass, då var jag 46 år gammal, och när den var gjord skrevs jag ut från kirurgen utan någon som helst uppföljning, det var bara tack och hej och lycka till, berättar Eva, från Östra Sörmland, som här väljer att inte medverka med sitt fulla namn.

Under de kommande åren gick Eva ner ungefär 25 kilo innan hon började känna att något inte var som det skulle. Eva berättar om hur nedre delen av kroppen fick onaturliga proportioner, tryckömhet, att hon fick blåmärken ovanligt lätt och smärta i benen.

– Plötsligt började det vända och jag kände att det var någonting konstigt med min kropp som började hända, något som jag inte kände igen. Det var samtidigt som jag kom in i klimakteriet, berättar Eva.

undefined
Lipödem drabbar nästan uteslutande kvinnor och är fortfarande idag en relativt okänd diagnos.

Eva gick snabbt upp alla kilon hon tappat efter operationen. Sedan dess har det varit en ständig kamp att tappa vikt, inte några av Evas försök har lyckats.

– Jag äter rätt, jag äter sunt och jag äter inte för mycket, men jag går inte ner i vikt. Jag kan gå ner några kilo som jag sedan går upp igen.

Det skulle dröja till 2017 som Eva såg ett tv-program om lipödem och hon förstod att det var det hon drabbats av.

– När jag såg reportaget då trillade polletten äntligen ner. Då insåg att det är ju det jag har, att det är därför jag inte kan gå ner i vikt, har så ont i mina ben och svårt att röra på mig.

Eva kontaktade sin läkare på vårdcentralen som inte hade hört talas om sjukdomen men remitterade henne till en lymfterapeut på Nyköpings lasarett, som snabbt kunde konstatera att det var lipödem.

– Sedan var det inget mer med det för den svenska sjukvården ännu inte bekostar några behandlingar, det får man göra själv. Men att operera gastric bypass gör man ju på löpande band, säger hon.

Lipödem är en kronisk sjukdom, det finns alltså inga behandlingar som botar sjukdomen. Däremot kan man behandla för att lindra symtom, såsom smärta exempelvis.

De drabbade rekommenderas bara att hålla en sund och hälsosam livsstil vad gäller såväl kost som motion i form av lågintensiv träning, exempelvis simning. Men att vistas i ett badhus i en baddräkt låter sig inte göras enkelt när man lider av fetma, menar Eva.

undefined
Eva, från Östra Sörmland, har diagnostiserats med lipödem, en sjukdom där kroppens fettceller ökar i storlek och omfånget av vissa delar av kroppen ökar på grund av en störning i fettvävnaden.

Lipödem drabbar nästan uteslutande kvinnor och beror på en störning i fettvävnaden. Kroppens fettceller ökar i storlek och omfånget av vissa delar av kroppen ökar, framförallt över höfter, lår och underben. Först 2017 fick sjukdomen en egen diagnoskod i den internationella klassifikationen ICD-10, men är än idag inte en känd diagnos ens bland alla läkare berättar Eva.

Efter att ha läst tidningens artikel, i artikelserien Det feta Sörmland, om Carina som botats från högt blodtryck och diabetes med hjälp av en gastric bypass hörde Eva av sig till tidningen för att belysa att allt som verkar vara fetma alltså inte är det.

– Vad vet vi om hur hon mår om fem år, då kanske hon sitter i samma sits som jag. Därför tycker jag att det är jätteviktigt att i den här reportageserien berätta även om nackdelarna med de här operationerna och de biverkningar som operationerna ger trots att de inte fungerar för alla, säger Eva och berättar att hon har tre bekanta och en släkting som även de gjort en gastric bypass men efter ett par år gått upp i vikt igen och inte lyckats gå ner det.

Idag har Eva konstant ont på grund av sjukdomen och äter ständigt smärtstillande mediciner, anpassar sin kost till antiinflammatorisk och motionerar så mycket kroppen klarar av. Trots sina ansträngningar går hon inte ner i vikt och folk i hennes närhet har många gånger svårt att sätta sig in i hennes situation.

– Jag har varit sjukskriven väldigt länge på grund av utmattningssyndrom, och om det hänger ihop med den här sjukdomen vet jag inte, men det kan det mycket väl göra, säger hon.

undefined
Lipödem är en sjukdom som ofta förväxlas med vanlig fetma, men kan till skillnad mot den inte bantas bort eller åtgärdas med en gastric bypass.

Eva förklarar att det är tufft och energikrävande att dra omkring på en tung kropp, att sedan addera andra människors åsikter gör inte saken lättare.

– Att leva med omgivningens syn på det: "Varför kan inte du gå ner i vikt, det kan ju alla andra som har opererats". Det påverkar mig jättemycket, säger Eva och fortsätter:

– Jag känner att min kropp är inte jag, den bara ställer till det för mig.

Eva berättar om ett tillfälle då hon tillsammans med sin kusin, som också är överviktig, gick på stan och mötte ett gäng ungdomar.

– När de fick syn på oss började de gapskratta och säga "där kommer sumobrottarna!", då är det inte kul.

Det här är lipödem

Lipödem drabbar nästan uteslutande kvinnor och beror på en störning i fettvävnaden. Kroppens fettceller ökar i storlek och omfånget av vissa delar av kroppen ökar, framförallt över höfter, lår och underben.

Det är vanligt att lipödem leder till smärta, blåmärken och myrkrypningar.

Det finns ingen botande behandling mot lipödem, men det finns åtgärder som kan minska och förebygga besvär. Man kan heller inte banta bort lipödem eller genomgå en gastric bypass.

Källa: 1177.se, svenskaodemforbundet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!