Experten: Så skyddar du dig och dina tillgångar

Att upprätta en framtidsfullmakt och undvika så kallade generalfullmakter är två sätt att skydda sig mot att någon annan sätter sprätt på ens tillgångar. Det säger Margareta Brattström, professor i civilrätt vid Uppsala universitet.

En framtidsfullmakt är ett alternativ till god man eller förvaltare och träder i kraft när du inte längre är förmögen att fatta dina egna beslut.

En framtidsfullmakt är ett alternativ till god man eller förvaltare och träder i kraft när du inte längre är förmögen att fatta dina egna beslut.

Foto: TT, Uppsala universitet

Sörmland2021-09-26 14:18

En framtidsfullmakt är ett avtal som reglerar vem som ska fatta beslut kring din person och ekonomi den dag du själv, på grund av demens, fysisk sjukdom eller annat, inte är i stånd att fatta egna beslut.

Tidningens artikel om Elisabeth, 92, illustrerar hur svårt det kan vara att skydda sig mot att någon annan, med hjälp av en fullmakt, tar sig friheter med ens personliga tillgångar. Men finns det en sedan tidigare upprättad framtidsfullmakt så upphör andra eventuella fullmakter att gälla så fort framtidsfullmakten träder i kraft.

– Hade den här damen skrivit en framtidsfullmakt när hon fortfarande var pigg, och framtidsfullmaktshavaren hade gått till banken när det visade sig att hon var dement, så hon därefter inte kunnat agera själv. Då funkar inte en vanlig fullmakt längre och inte heller upplägget där någon kanske har gjort egen vinning, säger Margareta Brattström, professor i civilrätt, särskilt familjerätt, vid Uppsala universitet.

Ett potentiellt problem med det svenska systemet är att det saknas ett register över framtidsfullmakter. Det är således upp till framtidsfullmaktshavaren att agera när denne anser att fullmaktsgivaren inte längre är i stånd att fatta sina egna beslut. Är denne en person som inte har regelbunden insyn i fullmaktsgivarens livssituation finns således risken att någon med mindre ädelt uppsåt hinner utnyttja fullmaktsgivaren innan framtidsfullmakten aktiveras.

undefined
Margareta Brattström är professor i civilrätt, särskilt familjerätt, vid Uppsala universitet.

– Om man skriver en framtidsfullmakt ska man berätta för omgivningen att den finns. Med exempelvis demens kan det vara jättesvårt. Man kan träffa någon en kort stund och tro att den personen funkar alldeles utmärkt. Om en stor krets vet att mamma har skrivit en framtidsfullmakt så kan de som umgås mycket med henne eller är med om tokiga situationer för fullmaktshavaren som då kan gå tillbanken och säga att nu har framtidsfullmakten trätt i kraft.

Även åt andra hållet finns skyddsregler som innebär att anhöriga en gång per år kan begära att få ta del av vad som hänt under året. Vid misstanke om missbruk kan detta anmälas till kommunens överförmyndare som kan utreda och i förlängningen förbjuda fullmakten.

Ett annat sätt att begränsa möjligheterna att missbruka makten som kommer med en fullmakt är att specificera vad man egentligen vill ha hjälp med.

– Det är väldigt praktiskt med vad man brukar kalla en generalfullmakt, men också en väldig fara. Så länge jag kan betala hyran så ska man inte ställa ut en generalfullmakt som gör att någon kan göra precis vad som helst samtidigt som jag också klarar det. Står det att fullmaktshavaren får betala hyran så får man göra just det – inte ta ut en stor summa pengar.

Framtidsfullmakt

En framtidsfullmakt får upprättas av den som fyllt 18 år och inte är beslutsoförmögen.

Den ska vara skriftlig och fullmaktsgivarens signatur ska bevittnas av två vittnen som närvarat samtidigt.

Framtidsfullmakten kan återkallas och ändras.

Vid användning mot tredje man ska fullmakten alltid uppvisas i original.

Fullmaktshavaren kan begära att tingsrätten ska pröva beslutet att låta framtidsfullmakten träda i kraft. Fullmaktsgivaren kan även ange detta som ett krav i framtidsfullmakten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!