Mjöl av syrsor testas redan på som alternativ proteinkälla. Och FN har föreslagit mer insekter på allas tallrikar som ett sätt att lösa framtidens matfråga. Vad äter vi när vi är dryga 9 miljarder människor på planeten?
– På ett eller annat sätt kommer insekter att användas mer. Man kan använda dem på olika sätt, antingen äta direkt eller använda som foder, säger Gnestabon Kerstin Niblaeus, ordförande i Kungliga skogs- och lantbruksakademien.
– Jag hoppas och tror att de trender vi ser nu fortsätter. Med större intresse för närodlat och svenskproducerat över huvud taget, säger hon.
Även Erik Olofsson, kock som driver restaurangerna Erik på Slottet och Erik i Forsen i Nyköping, tror på mer lokalproducerat och mer ekologiskt i framtiden. Tillbaka till rötterna, mer vilt kött och mer lokala grönsaker är hans gissning. Han hoppas att fisk fortfarande kan vara en del av den lokala maten om 50 år.
– Jag hoppas att våra sjöar och hav återhämtar sig från nedskräpning. Fisk vore ju fantastiskt trevligt och vi har nära till både sjöar och hav.
Hannu Husa, rektor på restaurangskolan Nyköpings Strand tror på nyttigare mat i framtiden.
– Jag hoppas att vi är mer medvetna om vad vi äter och att det blir mindre socker och mindre tillsatsämnen i maten. Min förhoppning är också att bra mat inte blir en klassfråga.
På framtidens tallrik tror Kerstin Niblaeus också vi kommer att se mer av nygamla grönsaker och rotfrukter, exempelvis kål, och även helt nya grönsaker.
– GMO bör givetvis användas med försiktighet, men med ny forskning kan vi ta fram nya grönsaker som kan behövas om klimatet förändras också.
Pernilla Bergström, grönsaksodlare från Stigtomta, tror på mat som kräver mindre energi.
– Energismart mat, mer åt raw food-hållet.
När befolkningen ökar i världen tror många att vi kommer tvingas äta mindre kött. Magnus Åberg, Ica-handlare i Nyköping, tror att vi i framtiden kommer ha en helt annan syn på att döda och äta djur.
– Jag tror det kommer att betraktas som barbariskt.