Explosionsartad ökning av antalet anmälda mäklare

När bostadspriserna skjutit i höjden har anmälningarna haglat mot Sörmlands fastighetsmäklare. Förra året fyrdubblades anmälningarna – varav majoriteten för lockpriser. "Det är tydligt att det finns ett missnöje", säger Anders Astonsson på Fastighetsmäklarinspektionen.

Att bostäder marknadsförs med fler rum än vad som finns hör till de vanligaste anmälningsorsakerna.

Att bostäder marknadsförs med fler rum än vad som finns hör till de vanligaste anmälningsorsakerna.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sörmland2022-02-20 07:49

I slutet av november förra året såldes en rekorddyr villa i centrala Eskilstuna. Slutpriset skrevs till närmare 11 miljoner kronor.

Affären var inget undantag. Sörmlands, och Sveriges, bostadsmarknad har pandemin till trots varit het. Under 2021 ökade priserna på fritidshus och villor i länet med 18,6 respektive 14,6 procent. Lägenhetspriserna steg i sin tur med 8,6 procent.

Men i takt med att säljare kunnat ta mer betalt har frustrationen grott bland spekulanterna. Anmälningarna mot Sörmlands fastighetsmäklare är fler än någonsin och uppgick förra året till 57 stycken – en fyrdubbling jämfört med året innan.

Överlägset flest, 33 stycken, gällde lockpriser.

– Det är tydligt att det finns ett missnöje bland konsumenterna. Det är inte så mycket köpare och säljare som anmäler, utan snarare spekulanter som är på jakt efter bostäder, säger Anders Astonsson, kommunikationsansvarig på Fastighetsmäklarinspektionen, FMI.

undefined
Bostadspriserna har ökat rejält i Sörmland de senaste 12 månaderna. Arkivbild.

Lockpris innebär att mäklaren medvetet sätter ett pris som är lägre än bostadens värde eller det pris säljaren är villig att sälja för. En mäklare som sätter lockpris bryter mot lagen, men att försäljningspriset ökar kraftigt är ingen intäkt för lockpris. Att leda i bevis att en mäklare verkligen använt sig av lockpris är därför svårt.

– Ser man till hur många som anmäls för att ha använt lockpriser så är det väldigt få mäklare som får en påföljd från oss. Det är svårt att bevisa att mäklaren satt ett för lågt pris. Det har också varit svårt för mäklarna periodvis att spå vart marknaden är på väg, och då är det klart att arbetet med att sätta rätt priser blir svårare.

Det är överlag ovanligt att mäklare fälls i FMI:s disciplinnämnd som kan dela ut erinringar, varningar och återkalla mäklarlicenser. Av förra årets 57 anmälningar ledde åtta till tillsynsärenden hos myndigheten, varav två hittills lett till beslut.

En mäklare varnas till följd av en brottmålsdom och en annan får en erinran för felaktigheter i en anbudsförteckning.

Felaktigheter i objektsbeskrivningar leder också till många anmälningar mot mäklare. Inte minst har dispyter om hur många rum en bostad innehåller blivit vanligare.

undefined
Anmälningarna mot mäklare i Sörmland ökar stort.

– Att lägenheter marknadsförs med fler rum än vad som faktiskt finns har blivit en ganska het potatis den senaste tiden. Man sätter upp en innervägg i ett rum och skapar två rum, men där det ena saknar fönster.

För att räknas som ett rum krävs att rummet har en golvyta på minst sju kvadratmeter som har direkt solljus.

Fler anmälningar betyder inte nödvändigtvis att mäklarna använder sig av fulknep i högre utsträckning nu än tidigare, poängterar Anders Astonsson.

– Jag tror framförallt att de som letar bostad har blivit väldigt uppmärksamma på vad som står i annonserna och att man granskar dem mer kritiskt än tidigare. Det blir något av en spiral där man märker att andra anmäler fel och därför blir mer uppmärksam själv.

Vad bör man tänka på för att undvika att bli lurad?

– Generellt gäller det att vara påläst och ha is i magen när man funderar på att köpa bostad. Tänk över vad du tycker att bostaden är värd och undersök den noggrant. Många tror att mäklaren har ett stort ansvar, men det är faktiskt du som köpare som har det tyngsta ansvaret för vad det egentligen är du köper.

Håller pli på mäklarna

Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, utövar tillsyn över mäklare och mäklarföretag för att säkerställa att de följer regler och god fastighetsmäklarsed. 

Dess disciplinnämnd kan besluta om följande påföljder mot mäklare och företag som bryter mot reglerna:

Erinran – vid mindre allvarliga brister.

Varning – om mäklaren eller företaget begått fel.

Återkallelse av registrering – vid allvarliga brister. Innebär att personen/företaget inte får arbeta vidare med mäklarverksamhet.

Källa: FMI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!