Sju regioner har i dagsläget, efter godkännande från SKR, aktiverat det så kallade krislägesavtalet. Avtalet används vid särskilda krislägen och innebär bland annat att den ordinarie arbetstiden höjs och att vårdpersonal får mer betalt.
Region Sörmland har i stället valt att teckna förstärkningsavtal med fackförbunden Kommunal, Vårdförbundet och Läkarförbundet för att kompensera den hårt arbetandes personalen. Avtalen gäller intensivvårdsarbete på anestesiklinikerna på Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett till och med 5 september.
Förra året tecknades liknande avtal som gällde mellan mars och augusti.
Avtalen med Kommunal och Vårdförbundet, som organiserar bland annat undersköterskor, sjuksköterskor och barnmorskor, innebär att en extra ersättning på 25 procent av lönen utgår för varje arbetad timme.
Avtalet med Sörmlands läkarförening (Läkarförbundet) innebär i sin tur att läkare erhåller dubbel lön för varje arbetad timme, enligt samma princip som normalt sett gäller för arbete utanför ordinarie arbetstid.
Enligt Mats Andersson, förhandlingschef på Region Sörmland, beror de olika ersättningsnivåerna på varierande avsteg från den normala schemaläggningen.
– Normalt sett har man läkare som har jour, men då lägger man inte arbetstid hela natten. Nu har vi behov av att schemalägga dem hela natten. Det innebär ett större ingrepp i deras kollektivavtal, därav den högre ersättningen.
Krislägesavtalet ger all personal 220 procents lön, men även långtgående arbetsskyldighet. Enligt Mats Andersson har regionen valt att sätta personalens återhämtning i fokus.
– Vi har inte frångått de ordinarie arbetsmåtten vad gäller Vårdförbundet och Kommunal, och vi utnyttjar jour- och beredskapssystemet för läkarna. Vår uppfattning är att vårt system ger bättre återhämtning, vilket är huvudorsaken till att vi inte valt krislägesavtalet.
Region Sörmland uppskattar kostnaden för förra årets förstärkningsavtal till mellan 35 och 40 miljoner kronor. Hur stora kostnader de nya avtalen innebär är fortfarande oklart.
Extra ersättning utgår även till vårdpersonal som avstår semester i sommar. Undersköterskor och skötare ersätts, utöver ordinarie lön, med mellan 820 och 1 640 kronor per arbetspass. Sjuksköterskor och barnmorskor ersätts med mellan 1 050 och 2 100 kronor.