På torsdagsförmiddagen gick SMHI ut med en klass 2-varning för den extrema värmen som kan innebära fara för allmänheten. Det är extra farligt för de små i värmeböljan, då barn inte har samma förmåga att svettas och hålla temperaturen som en vuxen. Varje år rapporteras det om incidenter där barn har lämnats i bilar som snabbt blir stekheta både i solen och i skuggan.
På onsdagseftermiddagen lämnade en mamma sitt 1,5-åriga barn fastspänt i bilen på en parkeringsplats i Nyköping. Bilen stod i skuggan med något nedvevad ruta. Det hann ändå bli riktigt varmt i bilen och barnet skrek då förbipasserande uppmärksammade barnet. Polisen var på plats en kvart innan mamman dök upp.
– Vid sådana här situationer kan vem som helst ingripa. Om situationen upplevs som en nödsituation är det fullt tillåtet att göra ett så kallat envarsingripande och exempelvis krossa en bilruta, säger Fredrik Wallén, presstalesman vid Sörmlandspolisen.
Det gjordes ingen anmälan eftersom någon hälsofarlig situation inte hann uppstå, men polisen pratade med mamman en längre stund.
Hugo Lagercrantz är senior professor i pediatrik vid Karolinska institutet i Solna. Han berättar vad som händer när ett barn lämnas i en stillastående bil i värmen.
– Barn är inte lika bra som vuxna på reglera kroppstemperaturen, så värmen stiger till huvudet och då får de snabbt värmeslag. Värmeslaget i sig påverkar hjärnan och barnet kan få kramper och det skadar hjärnan, säger Hugo Lagercrantz.
Går temperaturen över 42 grader i barnets kropp blir det värmeslag och hela hjärnans struktur slutar fungera, barnet förlorar medvetandet och kan dö.
– Problemet är att de ligger och sover i bilen och man springer ut och gör snabba ärenden, men de ska helt enkelt inte vara i varma bilar, säger Hugo Lagercrantz.
Akuten vid Nyköpings lasarett får varje dag ta emot patienter med besvär direkt kopplade till värmen.
– De som är äldre har det jobbigt. Vi får in fler än vanligt, säger sjuksköterskan Sara Östergren.
Personer med exempelvis kol och hjärtsvikt kan få extra svåra besvär.
Det händer också att unga och normalt friska personer drabbas av solsting och söker hjälp. Symptomen är kräkningar, huvudvärk och allmän nedsatthet.
Vad gör ni med dem?
– De kan få lite dropp och sen får de gå hem, säger Sara Östergren.