Få med Parkinsons får anpassad behandling

Bara 20 procent av personer i länet som är i ett senare skede av sjukdomen Parkinson får tillgång till behandling.

Sörmland2014-07-09 14:30

Parkinsonförbundet i Sverige har tagit fram ny statistik över landets behandlingar för patienter med Parkinsons sjukdom. Det är, enligt förbundet, stora skillnader mellan landstingen och Sörmland är bland de sämre när det gäller tillgång till neurokirurgi eller pumpbehandling som är behandlingar anpassade för ett sent skede av sjukdomen.

Parkinsons sjukdom är en kronisk neurologisk sjukdom som ger besvär som rörelsestörningar. Långsamhet, skakningar, stelhet och balansproblem är några av sjukdomsyttringarna.

Ungefär 600 män och kvinnor i Sörmland har Parkinsons sjukdom, varav drygt 80 personer befinner sig i ett senare skede.

– Jag tror att bristen på information är det största problemet. Det är bland anant det som vi försöker förändra i föreningen, säger Bo Erixon som är ordförande i länsföreningen Parkinson södra Sörmland.

Han berättar om Sörmland som en vit fläck på kartan när det kommer till neurokirurgi.

– Jag vet personer i Sörmland som har åkt ändå till Göteborg för att få pumpbehandling. Om man ska få tillgång till slutskedsbehandling måste man remitteras från Nyköping, berättar han.

Bo Erixon jobbar fortfarande heltid i byggbranschen, men tar medicin sju gånger om dagen med två och en halv timmes mellanrum för att kunna leva och jobba med sjukdomen.

Bäst tillgång på behandling i landet är det i Västerbotten, där 45 procent av patienterna har möjlighet till behandling.

– Det är inte rimligt att det ska vara så stora skillnader mellan landstingen. För den som lever med Parkinsons sjukdom kan inadekvat behandling innebära många förlorade år och ge en klart sämre livskvalitet, säger Bo Jäghult ordförande i Parkinsonförbundet i ett pressmeddelande på onsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om