Fågelinfluensan brukar komma till Sverige under våren. Med det sagt är det utbrott som nu konstaterats inte så överraskande.
– Det som är annorlunda i år är att vi inte har haft några konstaterade fall på tamfågel förrän nu, så det är en ovanligt sen säsong, säger Ella Sigvardsson, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.
Nu är dock smittan här. En död svan i Stockholm har konstaterats smittad, liksom tamfåglar i Skåne. En stor del av södra Sverige anses nu vara högriskområde för den smittsamma sjukdomen, däribland hela Sörmland.
Det innebär att särskilda regler och rekommendationer gäller för alla som har fåglar, exempelvis höns. För den som har hobbyhöns, det vill säga inte säljer kött eller ägg, gäller att hönsen ska hållas inhägnade, helst i en inhägnad med tak, för att undvika kontakt med vilda fåglar. Reglerna finns beskrivna i detalj på Jordbruksverkets hemsida.
De som håller fåglar professionellt måste följa strängare regler. Här gäller att fåglarna ska vara inomhus.
Fågelinfluensa är en allvarlig sjukdom för fåglar, ofta leder den till döden. Den som hittar döda vilda fåglar kan rapportera detta till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Så vitt man vet smittar sjukdomen inte till människor. Men Ella Sigvardsson säger att rekommendationen ändå är att man ska vara försiktig om man exempelvis hanterar fåglar som blivit sjuka eller dött.
Fågelinfluensaviruset trivs bäst när det är kallt väder. Därför brukar läget bli bättre senare på våren eller till sommaren. Oftast brukar restriktionerna tas bort i april eller maj.