Familjen Larsson ska se Europa från tågfönstret i sommar

Drömmer du om att färdas mellan städer och länder utan att flyga? Då kan tågluffning vara ett sätt att upptäcka Europa via järnvägsspåren.

För Tomas, Gunilla, Alva, Isa och Ebba Larsson väntar ett spännande tågäventyr.

För Tomas, Gunilla, Alva, Isa och Ebba Larsson väntar ett spännande tågäventyr.

Foto: Emma Eriksson

Sörmland2019-06-14 05:30

Vill du slippa långa incheckningsköer på flygplatser, utan i stället se landskapet svepa förbi utanför en tågkupés fönster? Tänker du längtansfullt tillbaka på ungdomens tågluffaräventyr och vill återuppleva känslan av att ta dagen som den kommer. Då kan en interrailtur vara ett alternativ.

Ufuk Ergovan är vd på tågresebyrån Crew Communication i Östersund, som driver bokningssajterna Interrail.se, europarunt.se och tagbokningen.se. Crewcom är Sveriges största återförsäljare av interrailkort sedan SJ slutade att sälja tågresor utomlands 2014. Nu ligger resebyrån även i startgroparna för samlingssajten Trainplanet där man på egen hand ska kunna boka tåg i såväl Sverige som 31 andra länder.

– Tågluffning var ganska stort under 90-talet, men sen avtog det när de billiga flygen kom i stället. Vi har satsat hårt på marknadsföring och det har gett resultat, sen vi drog i gång 2015 har vi växt 1102 procent. Tidigare har det framför allt varit ungdomar som åkt med sina kompisar, men sedan årsskiftet har andelen pensionärer och barnfamiljer ökat supermycket. På varje vuxenkort får två barn upp till och med elva år få kostnadsfria Interrailkort.

Ufuk Ergovan säger att det inte är krångligt att ge sig ut på luffen med tåg. Dagens möjligheter att enkelt boka boende via nätet har gjort det lättare att hitta boende längs resrutten.

– Det är komplext, men inte komplicerat. Vill man inte pussla ihop sin resa själv kan vi hjälpa till med allt från interrailkort och rutter till platsbiljetter, förklara han.

Inte minst klimatdebatten har gjort att det nyvaknade intresset för tåg till utlandet har accelererat.

– Den största frågan i EU-valet var klimatet och i Sverige är vi en förebild för hela Europa.

Själv har han åkt tåg till utlandet sedan barnsben och älskar sättet att färdas.

– På somrarna åkte vi ett helt gäng för att hälsa på släkten i Turkiet. Det tog tre dagar med tåg och var jättekul. Vi var så många att vi nästan hade en hel vagn för oss själva.

Ufuk Ergovan betonar att man inte bara ska se tåget som ett transportmedel.

– Det är en del av upplevelsen, du får möta andra kulturer och storslagen natur. Åker man bil eller buss i till exempel Tyskland får man bara se Autobahn. Har man inte bråttom och se mycket ska man absolut ta chansen att tågluffa, säger han.

När valet stod mellan en veckas solsemester och två veckor med tåg till Europa var valet enkelt för familjen Larsson från Katrineholm. I sommar ger de sig av på tågluff med siktet inställt på både badstrand och storstad.

Stämningen är uppsluppen runt köksbordet hemma hos familjen Larsson och Europakartan ligger utvecklad framför dem. När diskussionerna om årets sommarsemester tog fart föreslog pappa Tomas Larsson först en vecka på Kap Verde.

– Jag sa att jag hellre ville tågluffa och så blev det. Det är en kul grej att göra så länge tjejerna vill åka med oss och vi får mer upplevelser på vägen. Det blir så kul att åka tillsammans som Team Larsson, säger Gunilla Larsson.

– När man flyger är man snabbt på plats, men vi kommer att få se så mycket på vägen, inflikar 16-åriga dottern Ebba.

Alla i familjen skrev ner fyra, fem önskedestinationer de ville åka till och sedan lades alla lappar i en skål.

– Flera platser var vi överens om. Vi ville ha en storstad, badstrand och sen se Alperna, förklarar Alva Larsson som är 18 år.

Under sina två veckor kommer de att åka till Innsbruck i Österrike och Genua i Italien för att sedan avsluta semestern i Paris.

– Vi kommer dit under fotbolls-VM. Det var en bonus vi inte hade räknat med, men vi är sportintresserade så det blir bra, konstaterar Tomas Larsson.

Lite fjärilar i magen inför avfärden har de, för pappa Tomas handlar det om att alla pusselbitar måste falla på plats.

– Det jag är nervös för är att tågen är i tid och allt fungerar eftersom det är så uppstyrt med bokningar.

Packbestyren vållar också en del huvudbry.

– Det är ett helt annat tänk än om man ska åka på charter. Vi räknar med bra väder så det blir sommar- och badkläder, jeans och nån tjock tröja, berättar Alva.

– Pappa ska bara ha med fyra uppsättningar kläder. Tänk om du spiller pappa? utbrister Isa, 12 år, som är yngst i familjen.

Familjens tågäventyr har väckt stort intresse i bekantskapskretsen.

– Många kompisar är jätteintresserade av resan, så jag och Ebba ska skicka bilder. Hade vi åkt en vecka till Mallis hade ingen brytt sig, säger Alva Larsson.

Totalt kommer de två veckorna att gå på knappt 40 000 kronor för familjen.

– Det är vad vi skulle få en vecka i solen för, men vi kommer att få väldigt mycket mer för pengarna. För resan med platsbiljetter betalar vi drygt 20 000, förklarar Tomas.

Sammanlagt fem resdagar kommer familjen att ha under sina veckor på luffen. På tråkiga sträckor där det inte finns så mycket att se har de valt att åka nattåg.

Restiden planerar de att fördriva med kortspel och böcker.

– ... och härliga diskussioner förstås, säger Alva.

Interrailkortet

Tågluffarkortet introducerades 1972, för att fira Internationella järnvägsunionens 50-årsjubileum och var från början tänkt som en engångsföreteelse.

I dag kallas interrailkortet Global Pass och gäller som färdbiljett i 31 länder.

Priset beror på ålder, om det är barn med på resan, reslängd och antal resdagar. Åldersgränsen för ungdomskortet är till och med 27 år.

Det är bara platsbiljetten, i den mån det krävs, man betalar extra för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!