Fetmakirurgen: Det går inte att banta bort fetma

Kirurgi kan vara en bra hjälp för den som är kraftigt överviktig – men knappast en långsiktig lösning på problemet med att allt fler blir feta, menar fetmakirurgen Bengt Novik.

Bengt Norvik pekar ut socker som en viktig orsak till att fler blir överviktiga.

Bengt Norvik pekar ut socker som en viktig orsak till att fler blir överviktiga.

Foto: Magnus Grimstedt

Sörmland2021-10-26 06:30

– Övervikt ökar risken för väldigt många andra sjukdomar, inklusive cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Sådant man dör av riskerar man att få tidigare om man har övervikt, helt enkelt.

Det säger Bengt Novik, överläkare och kirurg som genomför fetmaoperationer vid Nyköpings lasarett.

Förutom att den som är överviktig löper ökad risk att dö i förtid, innebär övervikten ofta en försämrad livskvalitet. Det finns ett stigma kopplat till fetma.

– Man behandlas väldigt illa om man är överviktig. Man blir betraktad som en tjockis oberoende av vem man är som person, säger Bengt Novik.

Samtidigt är det ofta mycket svårt för den som är kraftigt överviktig att komma ner i normalvikt. Det är långtifrån så enkelt som att börja träna och försöka äta rätt, betonar Bengt Novik

– Har man etablerat en kraftig övervikt så är det i princip omöjligt.

Det är här kirurgin kommer in. Operationer mot övervikt kan vara en bra hjälp. I Sörmland utförs omkring 100 sådana operationer per år, åtminstone var det så före pandemin. Men behovet är sannolikt större.

– Man kan diskutera vad som är en lagom volym. Jag kan tänka mig att vi skulle kunna utöka det här med kanske 50 procent. Men det är ganska komplext, säger Bengt Novik.

En grundförutsättning för att komma ifråga för operation är att man har ett BMI över 35. BMI mäter förhållandet mellan en persons längd och vikt, och kan användas som ett mått på övervikt. Normalvikt brukar definieras som ett BMI mellan 18,5 och 25.

undefined
Bengt Norvik pekar ut socker som en viktig orsak till att fler blir överviktiga.

Om alla med kraftig övervikt skulle opereras, skulle det handla om över 1 000 operationer per år. Så långt räcker inte nuvarande resurser. Dessutom är det inte säkert att alla med BMI över 35 ska opereras. En operation ställer stora krav på patienten när det kommer till kost och träning; den som har genomgått en fetmaoperation kan inte längre äta så mycket på en gång och måste därför lägga sig till med nya vanor.

– Man ska äta lunch, frukost och middag och däremellan mellanmål, man äter lite mindre måltider ganska ofta, förklarar Bengt Novik.

Patienterna ska lära sig att äta rätt innan de opereras, eftersom det kan bli besvärligt annars. Dessutom kan rätt kostvanor i sig leda till en liten viktnedgång.

Däremot ska man inte banta, enligt läkaren.

– Det går inte att banta bort övervikt. Om man bantar kommer det att leda till att man får ännu mer hunger och man kommer att gå upp i vikt.

Förutom matvanorna, måste den som vill bli opererad komma igång med någon fysisk aktivitet.

– Tränar man bra och äter rätt, då kan man bli opererad om man vill, sammanfattar Bengt Novik.

Även om en operation kan göra stor skillnad för den enskilda patienten, är operationer knappast en långsiktig lösning på problemet med att allt fler blir överviktiga, påpekar Bengt Novik.

– Jag skulle sannolikt göra mycket mer nytta om jag var trafikplanerare så att jag kunde lägga om så att folk cyklar till jobbet i stället för att ta bilen, säger han.

Förutom stillasittande pekar Bengt Novik ut socker som en viktig orsak till att fler blir överviktiga.

– Godis och läsk är en jäkla bov, som vi överkonsumerar. 

Bengt Novik anser att det behövs förändringar i samhället för att komma till rätta med att allt fler blir överviktiga. 

– Lösningen kan inte vara att vi ska operera alla människor. Vi måste ha politiska lösningar som hjälper till.

Fetmaoperationer

I Sörmland används två metoder för fetmaoperationer, som också är de vanligaste runtom i världen.

Det handlar om gastric bypass, där en stor del av magsäcken och en del av tunntarmen kopplas ur, och om gastric sleeve, då en stor del av magsäcken opereras bort.

I dag är gastric sleeve den vanligaste metoden.

En fetmaoperation kan även bota diabetes typ 2. I de fall operationen görs av den anledningen, kan patienten ha ett något lägre BMI än 35, som annars är gränsen, enligt Bengt Novik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!