FHM ändrade enkät efter krav från kommuner i Sörmland

Den enkät som Folkhälsomyndigheten och regionen skickade ut till länets äldreboenden gjordes om efter krav från kommunerna. Anledningen var att man inte ville att uppgifter om smittan skulle nå media.

Foto: Montage

Sörmland2020-05-07 05:31

I måndags presenterade Region Sörmland och Folkhälsomyndigheten resultatet av den enkät som skickats ut till äldreomsorgen i Sörmland. I enkäten ombads cheferna på äldreboenden att svara på frågor om bland annat hur många som var sjuka i covid-19. Syftet var att ta reda på hur smittan kunnat spridas för att kunna dela med sig av kunskaperna till övriga landet.

Men tidningens granskning kan nu visa att Folkhälsomyndigheten gjort om enkäten efter krav från kommunerna i Sörmland. De var oroliga för att svara, eftersom deras svar då skulle kunna nå media. Kommunerna har haft möten med regionen. I protokoll kan man läsa att "det är angeläget att siffrorna inte hamnar i pressen". Den meningen raderades sedan och fanns inte längre kvar, när tidningen begärde ut handlingen från Region Sörmland.

undefined
Här framgår det att anledningen till att enkäten görs om är media. Men skrivningen raderades sedan.

Johan Lindström, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna, fick sedan i uppdrag att konsultera en jurist och att se över enkäten. Han kontaktade även Folkhälsomyndigheten som frågade sina jurister. De bekräftade att enkätsvaren skulle bli allmänna handlingar och därmed kunna lämnas ut.

Till slut gjorde Folkhälsomyndigheten om enkäten efter kommunernas krav. Den blev då anonymiserad, så att de som svarade inte behövde uppge vilket boende svaren gällde.

Den 2 maj intervjuades Johan Lindström i SVT. Då sa han att han inte kände till att kommunerna tagit fram strategier för att mörklägga uppgifter för media. Men han bekräftar händelseförloppen kring enkäten. Däremot förnekar han att anledningen var att mörka. I stället ligger strikt juridiska bedömningar bakom åtgärderna, enligt honom.

– Vi hade den ståndpunkten att vi skulle begå sekretessbrott om vi lämnade ut de här boendena.

undefined
Johan Lindström, vid Eskilstuna kommun, samordnar hur enkäten ska avidentifieras. Han ska ta den via kommunens jurist efter att ha stämt av med Folkhälsomyndigheten.

Johan Lindström menar att eftersom han bedömer att det skulle vara olagligt att lämna ut uppgifter om smittspridningen på respektive boende, var man också angelägen om att denna uppgift inte skulle kunna komma ut via enkäten.

Lindström säger att denna fråga nu ligger hos rätten. Om domstolen kommer fram till att uppgifterna får lämnas ut, kommer man "gladeligen" att göra detta, understryker han.

– Vi har verkligen ingenting att dölja med siffrorna.

undefined
Folkhälsomyndigheten gör om enkäten efter kommunernas begäran. Man går med på att avidentifiera enkäten så att allmänheten inte får veta vilka boenden som berörs.

Jenny Hellman är projektledare på Folkhälsomyndigheten och har arbetat med enkäten där. Enligt henne är det inte Folkhälsomyndigheten som tagit beslutet, utan kommunerna. De har avgjort vilka uppgifter de kan rapportera i enkäten och inte.

– Det är kommunjuristen som har gjort en bedömning.

Smittskyddsläkaren har konsulterat FHM:s jurister. De har bekräftat att enkäten blir en allmän handling och uppmanar gruppen att diskutera med juristerna. Man överväger även sekretess.
Smittskyddsläkaren har konsulterat FHM:s jurister. De har bekräftat att enkäten blir en allmän handling och uppmanar gruppen att diskutera med juristerna. Man överväger även sekretess.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!