Kajsa Jonsson, som bor i Eskilstuna, hade tidigare i karriären arbetat cirka 12 år som undersköterska inom den kommunala äldreomsorgen. Åren innan hon påbörjade sin sjuksköterskeutbildning arbetade hon dock inte inom vården utan i familjens företag.
– Jag kände att jag var mitt i livet och ville ha en utmaning. Jag är undersköterska i botten och har alltid tyckt om att jobba inom vårdyrket. Eftersom jag hade varit borta från vården ett tag kände jag att jag ville plugga till sjuksköterska för att utveckla och bredda mina kunskaper inom yrket, säger hon.
– En annan anledning till valet att studera till sjuksköterska var min ålder samt möjligheten till att få jobb.
Den 15 juni publicerade Arbetsförmedlingen sin rapport "Arbetsmarknadsutsikter våren 2021" som visar att läget på arbetsmarknaden har förbättrats, men att återhämtningen inte når alla. Den rekordhöga långtidsarbetslösheten riskerar att bita sig fast och situationen kräver att fler ställer om.
– Krisen har påskyndat utvecklingen med förändrade konsumtionsmönster, automatisering och digitalisering vilket ökat obalansen. Det finns därför ett stort behov av utbildning och omställning, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Även om återhämtningen i svensk ekonomi fått fart och ser ut att öka i takt med förbättrat pandemiläge är det fortsatt en stor osäkerhet på arbetsmarknaden.
– Läget på svensk arbetsmarknad kräver att fler ställer om. För individer handlar det om att utbilda sig och kanske byta bransch eller yrke, och att söka jobb där de finns, säger Annika Sundén.
Erik Karlsson är företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Sörmland som har landets högsta arbetslöshet med 10,6 procent jämfört med riket på 8 procent.
– Det här med omställning och vidareutbildning är otroligt viktigt. Första steget är att nå upp till en allmän grund motsvarande en gymnasiekompetensutbildning oavsett vad det är för utbildningsinriktning. Starka yrkesinriktningar, alltså yrkesgymnasium, är jättegångbart i vårt län fortfarande, säger han.
– Vi ser inom IT och inom den privata tjänstesektorn att där kommer vi att komma tillbaka i slutet av 2022 och då gäller det att man kan ta de jobben.
Han ser redan nu en ökad efterfrågan på personal i Sörmland. Under hela pandemin har det varit brist på personal inom skola, vård och omsorg. Nu börjar även industrin flagga för ett behov av framförallt operatörer med CNC-inriktning.
Kajsa Jonsson ångrar inte att hon valde att vidareutbilda sig till sjuksköterska.
– Det är klart att det har varit en utmaning för du måste vara disciplinerad, fokuserad och inställd på att lära dig nya saker. Att sedan vara mitt i livet och inte ha studerat på flertalet år, trodde jag skulle vara den största utmaningen. Men det har gått över förväntan. Att studera till sjuksköterska är absolut det bästa och roligaste jag har gjort.
Hon har märkt att efterfrågan på sjuksköterskor är stor.
– Många i min klass har sökt mer än ett jobb och blivit erbjudna alla. Jag vet även att det saknas sjuksköterskor på många avdelningar.
Kajsa Jonsson har fått jobb på Viktoriaenheten som är en vårdavdelning på Mälarsjukhuset.
– Jag har bara varit där en vecka, men det känns jättebra. Det är en fantastiskt trevlig arbetsgrupp.