– Vi märker att det är fler som blir utan vatten. Framför allt gamla brunnar, som helt torkar.
Kjell Dunkhols är VD på Lebams brunnsborrning i Vagnhärad. Han upplever att vattenbristen har skapat en ny marknad för vattenbrunnsborrare. Många som har tillgång till kommunalt vatten beställer enskilda brunnar för bevattning, det vill säga brunnar som ska användas till bland annat gräsmattor, rabatter och pooler.
– Den stora grejen är att vi har fått borra bevattningsbrunnar på det kommunala nätverket. Flera stycken på privat mark. Det är många fler än tidigare år, vi har flera som vi inte har hunnit med. Det är kanon för oss, säger Kjell Dunkhols.
Per Swartling, VD på Sörmlands brunnsborrning instämmer.
– Det är brunnar som sinar och folk vill skaffa mer vattentäkter, även folk som bor på kommunala vattennätet vill borra för trädgårdsbevattning, säger han.
När en kommun går ut med ett bevattningsförbud gäller det i regel vattenförbrukning som inte är nödvändig i vardagen. Till exempel ska man inte använda det kommunala vattnet till pooler och vattenspridare.
Privatägda vattenbrunnar regleras däremot inte av kommunen. Där har ägaren själv rätten att använda brunnen till vad den anser är brukligt. Det betyder dock inte att privatägda brunnar är outtömliga. De sprickor i berggrunden där grundvattnet ligger kan tömmas. Då behöver man antingen borra en ny brunn eller renovera den som redan finns. Anders Swahn har inte upplevt att fler vill ha brunnar inom kommunala nätverk, men att det ändå är en stor ökning av både borrnings- och renoveringsarbete.
– Nyborrningar står för hälften av vår verksamhet och brunnsrenovering står för hälften. De som vill borra bergsvärme hinner vi inte med. De får vänta, det har ingen glädje av på sommaren ändå, säger Anders Swahn, VD på Eskilstuna brunnsborrning.
Den största kundgruppen hos alla tre borrningsfirmor är de som har fritidshus eller helårsboende på landet. De vill ofta ha nyborrade brunnar eller renovera gamla grävda brunna som har sinat.
– Det är ingen arbetsbrist om vi säger så. Det är extremt mycket jobb. Extremt mycket vattenbrunnar, säger Anders Swahn.
När man renoverar en brunn spolar man ner vatten med högt tryck för att öppna de vattenfyllda bergssprickorna. När spolningen avslutas vill berget återgå till sin tidigare form och trycker då ut mer vatten än förut.
Vattenbristen är särskilt ömmande längs med Sörmlandskusten, där grundvattennivåerna är långt under normalläget. Enligt Kjell Dunkholts beror det på att det inte kommer samma mängd nederbörd på kusten som det gör längre in på fastlandet. Det gör också att privata brunnar måste tryckas oftare för att få vatten i dem.
– Jag har hållit på med det här i 35 år, vi ser att grundvattnet ständigt har sjunkit, säger Kjell Dunkhols.
Trots den sjunkande grundvattennivån tror inte Per Swartling att det kommer röra sig om något totalstopp i vattentillförseln. Det finns gott om grundvatten kvar i berggrunden, även om det minskar.
– För det skulle vi behöva ha en 10-20 somrar i rad som var extremt torra. Då skulle vi få smaka på den sura degen, säger han.
Torra brunnar är ändå ett problem i länet och många privata brunnsägare tar fortfarande för givet att vatten ska finnas tillgängligt.
– De som fyller pool och sånt nu kan surt få ångra sig sen, säger Per Swartling.