Fler distriktsläkare men en bit kvar till målet

Region Sörmlands mål om en distriktsläkare på 1 500 patienter har fått positiva effekter, även om det är en bit kvar till målet.

Region Sörmland har som mål att varje distriktsläkare ska ansvara för i snitt 1 500 patienter.

Region Sörmland har som mål att varje distriktsläkare ska ansvara för i snitt 1 500 patienter.

Foto: Anders Nilsson

Sörmland2022-05-15 04:45

I december 2019 satte politikerna i Region Sörmland upp ett nytt mål för primärvården: Varje distriktsläkare på regionens vårdcentraler skulle i snitt ansvara för 1 500 listade patienter.

Att ha ansvar för ett begränsat antal patienter har flera fördelar, menar Anna Ormegard, regionens divisionschef för primärvård.

– Nyttan för patienten är kontinuitet, att man inte ska behöva byta läkare hela tiden, säger hon.

För läkarna blir arbetsmiljön bättre, och med tillräckligt många egna specialistläkare minskar regionens behov av hyrläkare.

Sedan beslutet togs har Region Sörmland lyckats öka antalet distriktsläkare, eller specialister i allmänmedicin som de också kallas, från 87,8 till 92,5 heltider. En ganska blygsam ökning, säger Anna Ormegard.

– Men antalet ST-läkare har ökat från 62 till 86, så vi har ökat på tillväxten, säger hon.

ST-läkare är de som utbildar sig till specialister, i det här fallet i allmänmedicin. Förhoppningen är att många av dem ska stanna kvar hos regionen när de är färdiga. ST-läkarna har dessutom själva listade patienter, och kan därför avlasta distriktsläkarna i viss mån.

Anna Ormegard tror att beslutet om ett tak för antalet listade patienter per läkare bidrar till att ST-läkare söker sig till Sörmland och att många av dem väljer att vara kvar här.

– Man ser att det blir en rimlig arbetsbelastning, säger hon. 

Men även om antalet distriktsläkare och ST-läkare ökar, är det en bit kvar till målet. Sett till antalet patienter som är listade på de regiondrivna vårdcentralerna, skulle det behövas 140 distriktsläkare. Med hänsyn till att även ST-läkarna har listade patienter är behovet dock något lägre, enligt Ormegard.

– Någonstans mellan 20 och 30 fler specialister skulle vi behöva, säger hon. 

När beslutet om 1 500 patienter per distriktsläkare togs, sades det att målet skulle vara uppnått 2024. Anna Ormegard är tveksam till om det kommer att lyckas, men ser ändå positivt på utvecklingen. Beslutet om listtak har drivit på i rätt riktning, menar hon.

– Nej, jag tror inte att vi kommer att vara riktigt i hamn till 2024. Men jag ser hoppfullt på att vi har kommit en bit på väg och har en god återväxt.

I takt med att man kommer närmare målet, blir det också mer attraktivt att arbeta på vårdcentral i regionen, resonerar Anna Ormegard.

– Jag tror att det kan bli en positiv och snabbare spiral.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!