Fler går med i a-kassan i orostider

Coronakrisen har fått många oroliga löntagare att gå med i a-kassan – och på kort tid. "De sista dagarna i mars, i samband med att reglerna för inträde förenklades, var trycket extremt, säger Harald Petersson, kassaföreståndare på Unionens a-kassa.

Katarina Enqvist-Bolin är enhetschef på Arbetsförmedlingen i Sörmland.

Katarina Enqvist-Bolin är enhetschef på Arbetsförmedlingen i Sörmland.

Foto: Roger Culmsee

Sörmland2020-04-29 04:30

Coronapandemin slår hårt mot svensk ekonomi och har resulterat i en kraftig ökning av varsel och permitteringar. Under perioden 1 mars – 26 april blev 62 918 personer varslade om uppsägning i landet. Av dessa berör 813 Sörmland.

– Vi följer samma trend som riket och de flesta som drabbas återfinns inom handel, besöksnäring och i viss mån industrijobb. Det slår ganska jämt över samtliga nio kommuner i länet, säger Katarina Enqvist-Bolin som är enhetschef på Arbetsförmedlingen i Sörmland.

Hon säger att majoriteten av alla varsel lades under perioden mars–april, även om förra veckan bara berörde sex personer.

– Vi är glada för det lilla och ser trots alla motgångar att det fortfarande finns företag inom lager och logistik, livsmedel och callcenternäringen som anställer, säger hon.

Antalet inskrivna arbetslösa i landet uppgår till 414 495 personer vilket motsvarar en arbetslöshet på 8,1 procent. Samma vecka förra året var antalet inskrivna arbetslösa 338 205, en arbetslöshet på 6,8 procent.

Oron på arbetsmarknaden yttrar sig bland annat i att allt fler vill försäkra sig mot sämre tider och väljer att gå med i a-kassan.

– Redan i början av krisen märkte vi att fler ville gå med i a-kassan. Det eskalerade i slutet av mars när regeringen meddelade att reglerna tillfälligt görs om för att underlätta inträde, säger Harald Petersson på Unionens a-kassa.

De är landets näst största a-kassa och fick under mars 36 000 nya medlemmar. Den trenden har hållit i sig och hittills i april har ytterligare 20 000 ansökt om inträde.

Dagens regler innebär att det krävs medlemskap i en arbetslöshetskassa i tolv månader för att bli berättigad till inkomstreglerad ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Med regeringens förslag kortas den tiden så att kravet uppfylls inom tre månader.

Den förkortade kvalifikationstiden ska också gälla för personer som redan blivit medlemmar i en a-kassa innan coronautbrottet.

– Även om det har lugnat ner sig jämfört med hur situationen var kring månadsskiftet ligger söktrycket kvar på en hög nivå, säger Harald Petersson.

Han säger att ökningen är som störst i åldersgruppen 25–34 år.

– Det handlar om personer som under tidigare högkonjunktur inte känt behov av att betala för den extra tryggheten som försäkringen ger.

Även om de nya reglerna för medlemsvillkoren är tillfälliga ser Harald Petersson gärna att det blir en långsiktig lösning. 

– Många kommer att behöva hjälp avsevärt längre än till årsskiftet.

Han vill, liksom samtliga a-kassor som tidningen varit i kontakt med, ha ett förenklat regelsystem för medlemsskap och att det ska bli lättare att förstå vad det är för ersättningsnivåer som gäller.

Jens Lundberg, pressekreterare på Handelsanställdas förbund, berättar att deras a-kassa normalt får 3 000 nya medlemmar i månaden. 

– Vi såg en markant ökning i mitten av mars och började föra mer noggrann statistik från den 16 mars. Sedan dess har drygt 20 000 gått med i a-kassan varav 8 000 även sökt medlemsskap i förbundet, säger Jens Lundberg.

– Förändringarna för a-kassan som presenterades den 30 mars fick direkt effekt och gör att fler har gått med. 

Handels har främst sett en ökning bland yngre och kvinnor – människor med deltidsjobb och otrygga anställningar.

– Vi vill att a-kassereglerna ska förbli generösa för vi har ett helt nytt ekonomiskt läge i Sverige, säger Jens Lundberg som gärna ser att karensdagen avskaffas permanent.

Även IF Metall, som redan innan krisen hade en stark anslutningsgrad till a-kassan, har märkt av en kraftig ökning i medlemstalen.

– Vi hade en topp runt påsk och fick 4 000 nya medlemmar på tre veckor. Från vecka 17 har det planat ut på en mer hanterlig nivå och vi har inte några problem att hantera antalet nya sökande, säger kassaföreståndaren Olle Åkerlund och fortsätter:

– I samband med finanskrisen 2008, då bland annat avgiften till a-kassan höjdes kraftigt, valde en halv miljon löntagare att lämna a-kassan.

Han ser positivt på den ökade tillströmningen och tror att viljan att gå med i a-kassan ska ses som ett sätt att se om sitt hus i oroliga tider.

– Även om många nu kommer in och tar del av kassan så är de också med och betalar för helheten. Det får trots allt inte rabatt på medlemsavgiften, säger Olle Åkerlund.

Nya regler för a-kassan

De nya åtgärderna är tillfälliga och syftar till att fler ska få arbetslöshetsersättning och att ersättningsnivåerna höjs bland annat genom:

Kravet i arbetsvillkoret sänks.

Medlemsvillkoret uppfylls snabbare, på tre månader i stället för 12 månader.

Taket i a-kassan höjs från 910 kronor till 1 200 kronor per dag de första 100 dagarna fram till årsskiftet.

Grundbeloppet höjs från 365 kronor till 510 kronor per dag fram till årsskiftet.

 De sex karensdagarna slopas tillfälligt.

Källa: Regeringskansliet.

Karta: Eskilstuna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!