Fördubbling av antalet anmälningar mot mäklare

Allt fler husköpare stör sig på fastighetsmäklare som sätter för låga utgångspriser vid försäljning av bostäder. Under 2020 mer än fördubblades antalet anmälningar mot mäklare och majoriteten av dessa rör lockpriser.

Antalet anmälningar mot mäklare har fördubblats på ett år och ärenden som rör lockpriser har ökat femfaldigt. "Det är rekordmånga anmälningar i år igen och det har tagit ett rejält kliv uppåt", säger Anders Astonsson, kommunikationsansvarig på FMI.

Antalet anmälningar mot mäklare har fördubblats på ett år och ärenden som rör lockpriser har ökat femfaldigt. "Det är rekordmånga anmälningar i år igen och det har tagit ett rejält kliv uppåt", säger Anders Astonsson, kommunikationsansvarig på FMI.

Foto: Joakim Serrander Erik Nygren

Sörmland2021-02-02 04:45

– Det var ovanligt många lockprisanmälningar redan under fjolårets första månader. Därefter blev det lite lugnare. Under mars, april och maj, stannade prisutvecklingen av på framförallt borätter. Efter kvartal två tog det fart uppåt igen och då började också anmälningarna strömma till på nytt, säger Anders Astonsson, kommunikationsansvarig på Fastighetsmäklarinspektionen, FMI.

undefined
Anders Astonsson, kommunikationsansvarig på FMI, säger att det kan vara svårt för myndigheten att bevisa att en mäklare satt ett lockpris.

Med lockpris menas att mäklaren medvetet har satt ett pris som är väsentligt lägre än bostadens värde eller det pris som säljaren är beredd att i slutändan sälja för.

Så sent som i somras gick FMI:s tillsynschef David Johansson och gav sin syn på fenomenet.

– Det finns en tydlig frustration bland konsumenter som anser att vissa mäklare försöker locka fler spekulanter till visningar genom att sätta låga utgångspriser, sa han då.

Sedan dess har myndigheten agerat genom att stärka tillsynen av just lockpriser. David Johansson poängterar dock att långt ifrån alla mäklare som anmäls för att använda lockpriser får någon disciplinär påföljd av FMI. Ofta är det svårt att fastställa att mäklaren medvetet har satt ett för lågt utgångspris och det kan finnas förklaringar till att priset skenar iväg.

Totalt fick FMI in 1 349 anmälningar under fjolåret, varav 696 stycken gällde lockpris. Även om läget i Sörmland är marginellt i jämförelse med totalen ser trenden liknande ut i länet. 

2020 anmäldes 15 mäklare som är folkbokförda i Sörmland till FMI, jämfört med sju året innan. Av dessa ledde sex av anmälningarna till ett tillsynsärende. 

– Om vi kan se att en mäklare satt ett utgångspris som ligger avsevärt under marknadsvärdet, till exempel i jämförelse med liknande försäljningar i området, kan det leda till en disciplinär påföljd, säger Anders Astonsson.

Han menar att det i vissa fall kan vara besvärligt för mäklare att sätta ett träffsäkert utgångspris.

– Det går inte att generellt säga att mäklaren satt ett lockpris om slutpriset på ett objekt stiger med en viss procentökning. Det måste bedömas från fall till fall. En bostadsrätt i ett område där det finns aktuella och jämförbara försäljningar på liknande objekt är enklare att prissätta än en gård på landet, där det kanske säljs något vart tionde år. 

undefined
Antalet anmälningar mot mäklare har fördubblats på ett år och ärenden som rör lockpriser har ökat femfaldigt.

– Prissättning kan många gånger kräva ett stort mått av fingertoppskänsla, säger Anders Astonsson.

Den aktuella statistiken för Sörmland är jämnt spridd över länets kommuner och toppas av Svensk Fastighetsförmedling med sju anmälningar följt av Skandiamäklarna med tre.

I ett fall under 2020 återkallades registreringen för en mäklare på grund av lockpriser, men då hade mäklaren dessförinnan varnats två gånger under 2019. Mäklaren har överklagat beslutet.

Orsaken till anmälningar mot mäklare varierar. Lockpris ligger på en ohotad förstaplats och femdubblade i antal jämfört med 2019 och mer än tjugodubblades jämfört med 2014. 

Budgivningsförfarande, mäklarens bristande kommunikation, marknadsföring av objektet, samt mäklarens råd- och upplysningsskyldighet är andra vanligt skäl till att konsumenter vänder sig till FMI. 

– Det är oftast svårt för oss att bevisa att det handlar om lockpriser och det är inte så många mäklare som får en varning för det. Men det är uppenbart att konsumenterna tycker att det är ett stort problem, säger Anders Astonsson.

FMI-ärenden i Sörmland

Under 2020 fattade FMI:s disciplinnämnd fyra beslut när det gäller mäklare folkbokförda i Sörmland: 

En återkallelse av registreringen då mäklaren inte betalat sin årliga avgift till FMI och att mäklaren inte ledde upp till kraven på redbarhet och lämplighet.

En varning för kraven på redbarhet och lämplighet.

En erinran, med anledning av att mäklaren inte betalat en påminnelseavgift för den årliga avgiften till FMI.

En avskrivning (dvs ingen påföljd), med anledning av lockpris.

Källa:FMI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!