De flesta konsumenter brukar vanligtvis klaga på köp av begagnad bil och hantverkstjänster. Så har det sett ut sedan Konsumentverket började att sammanställa klagomålen till kommunernas konsumentvägledning samt till Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument.
Coronapandemin gjorde att problem med bland annat inställda eller försenade flyg seglade upp som det vanligaste konsumentklagomålet under 2020. Det visar en sammanställning från Konsumentverket. Och då framför allt om försenad eller utebliven återbetalning för flygresor som aldrig blev av.
Av totalt 122 000 klagomål så handlade dryga 9 procent om flyg, vilket är mer än en fördubbling jämfört med föregående år.
– Under 2020 är det i resebranschen vi har fått in den största delen av klagomål. Många har avbokat resor och ärenden har dragit ut på tiden. Vi ser också att inställda konserter och hotellbokningar ligger högt på listan över klagomål, säger Christine Fransholm.
– Pandemin har under fjolåret medfört en fördubbling av anmälningar om resor till Konsumentverket. Många konsumenter har bland annat drabbats av utebliven återbetalning för inställda flyg, haft svårt att komma i kontakt med resebyråer och känt sig frustrerade över hur de har behandlats av reseföretagen, säger Maja Lindstrand, jurist vid Konsumentverket.
– Vi har också sett att resebolagen har fått det svårare att teckna försäkringar under coronapandemin. Ställer man krav på dem hänvisas du oftast till flygbolaget, säger Christine Fransholm.
– Många väljer i högre utsträckning att själva boka sina semesterresor i dag. Människor sätter ihop sina egna paket och bokar efter intresse och då är det ännu viktigare att läsa vilka villkor som gäller för flygbiljetten. Har man köpt en resa eller flygbiljett via kreditkort kan man vända sig dit, många personer har fått hjälp den vägen, berättar Christine.
Men det var inte bara flygresor som konsumenterna har haft klagomål på under den rådande pandemin. Av det totala antalet klagomål under fjolåret var närmare en sjättedel coronarelaterade.
I spåren av permitteringar och uppsägningar har många påbörjat egna byggnadsprojekt hemma. Hantverkstjänster, fritid och hobby samt bostadsfrågor har legat högt tidigare och även de klagomålen har ökat under 2020.
– Det är fortfarande ett stort problem. Bostads- och hantverkstjänster är ett område där man kan se att klagomålen ökat. Folk har haft tid att dra igång nya eller eftersatta projekt som man annars inte skulle ha gjort. Till oss vänder de sig när de får problem med tjänsten, säger Christine Fransholm, som ger några handfasta tips att förhålla sig till:
– Se till att ha skriftliga avtal. Hur ska renoveringen se ut, vad blir priset och när ska arbetet vara klart. Kolla upp firman, har de F-skattesedel och är försäkrade. Och sist men inte minst, betala inte förrän arbetet är slutfört, säger hon.
Hon höjer också ett varnande finger för de bostadsportaler som finns på nätet.
– Det gäller att man är försiktig, hantverkare är väldigt upptagna i dag. Man kan inte förvänta sig ett de ska dyka upp inom 10-15 minuter. Det finns väldigt många duktiga och seriösa hantverkare, men renoveringar handla ofta om mycket pengar och då gäller det att vara extra försiktig, avslutar Christine Fransholm.