– Förhoppningen är att man kan reducera spridningstakten så att det inte blir en ännu större belastning på sjukvården. Just nu är trenden att antalet sjuka ökar, men det går inte att dra några större slutsatser av det än, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.
Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset rapporterades i den kinesiska staden Wuhan den 31 december. Den 31 januari fick Sverige sitt första fall. För snart en månad sedan, närmare bestämt den 9 mars, var det Sörmlands tur. Sedan dess har utvecklingen eskalerat.
Fram tills igår eftermiddag har över 50 personer avlidit på sjukhus i länet efter att ha insjuknat i covid-19, sjukdomen som coronaviruset sars-cov-2 orsakar. Runt om i världen har tiotusentals liv slocknat. Sjukvårdspersonal sliter, ekonomin är i kris och samhället står på många håll stilla.
Men frågan som fortfarande återstår är när våra liv kan återgå till det normala. Anders Sönnerborg säger att det inte finns ett säkert svar, men tror att det kommer att lugna ned sig någon gång i juni.
– Det är viktigt att man försöker leva så normalt som möjligt redan nu, men med fullt beaktande av Folkhälsomyndighetens uppmaningar och råd. Jag tror att det värsta scenariot kommer att hålla i sig under april och maj. Viruset kommer att kvarstå under sommaren, men i mindre omfattning, säger han.
Bedömningen baserar han på det faktum att sommaren innebär stängda skolor, mindre personal på många arbetsplatser och att folk reser ut på landet i högre utsträckning, det vill säga mindre sociala kontakter. Men det finns även en annan aspekt att lyfta fram.
– Det kommer att komma testmetoder för att se om man har haft virusinfektionen eller inte. Om testerna blir tillräckligt bra, vilket de förmodligen blir, då kommer det att påverka hur vi människor kommer att leva våra liv.
Det pågår studier på hur funktionell antikroppsutvecklingen är för det nya coronaviruset, men än finns inga färdiga resultat. Hur länge man är immun är därmed oklart. Anders Sönnerborg säger dock att erfarenheten från andra coronavirus är att man har ett skydd på åtminstone mellan två och fyra år.
– Det skulle förvåna mig mycket om man inte blev immun överhuvudtaget, även om det inte funnits några säkra tecken på en livslång immunitet i fallen med de tidigare coronavirusen.
Hur tror du att ett vaccin kommer att fungera?
– Om viruset kommer tillbaka med samma genetiska egenskaper som nu så kommer det att fungera bra. Om inte så måste man modifiera det från år till år, säger Anders Sönnerborg.
Maria Remén är smittskyddsläkare i Region Sörmland. Hon säger att Sörmland hittills drabbats hårdare av coronaviruset än majoriteten av Sveriges andra län.
– Vi hade en brant ökning av antalet smittade för några veckor sedan. Men det är svårt att sätta kurvan i proportion till något annat eftersom vi har haft en kort observationstid. Däremot kan vi slå fast att den varit brantare än på många andra ställen. Jag tror inte att det beror på att vi har varit mer utsatta, utan att vi hade en samhällsspridning innan det första fallet bekräftades, säger hon.
På frågan om när viruset kan minska i styrka är Maria Remén inne på samma linje som Anders Sönnerborg.
– Jag tror att det blir i sommar eftersom viruset trivs bäst under kyliga perioder.