Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har fått stöd av Sverigedemokraterna i frågan om att skjuta till 7,5 miljarder kronor extra till välfärden under 2020. Det är 2,5 miljarder kronor mer än vad januaripartierna lade fram som förslag, vilket presenterades i måndags.
För Sörmlands del innebär det totalt 216 miljoner kronor extra. Av dessa får Nyköping 28,8 miljoner, Oxelösund 6,1, Trosa 7, Gnesta 5,8, Flen 8,4, Katrineholm 17,7, Vingåker 4,6, Eskilstuna 54,3 och Strängnäs 18,5. Region Sörmland tilldelas 64,8 miljoner. Det innebär 8 578 kronor per invånare i landets kommuner och 3 289 kronor per invånare i landets regioner.
För Magnus Leivik (M), oppositionsråd i Region Sörmland, är beskedet positivt för den sörmländska sjukvården. Enligt honom skulle pengarna räcka till ytterligare 95 sjuksköterskor.
– Det är ett ännu bättre besked än det januaripartierna lade fram, även om det fortfarande är långt ifrån för att kunna undvika besparingar inom den sörmländska sjukvården, säger han.
Vad tänker du kring att högerpartier och vänsterpartier har kommit överens i den här frågan?
– Jag kan inte bedöma hur ovanligt det är, även om det stämmer att det inte är så vanligt att vi budgetförhandlar med Vänsterpartiet. Men när vi tidigare haft minoritetsregeringar och alliansen och de rödgröna stått på olika sidor har SD varit vågmästare. Jag är inte övertygad om att dessa pengar hade tillkommit om vi inte hade gjort på det här sättet, säger Magnus Leivik.
Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, tycker att det mest märkliga är att Vänsterpartiet valt att genomföra satsningen med hjälp av Sverigedemokraterna. Dessutom tycker hon att det är orimligt att andra partier ska lägga sig i minoritetsregeringens ekonomi.
– Det bästa är alltid att låta minoritetsregeringen få sköta ekonomin eftersom man ska kunna ta ansvar för budgeten. Sedan är det inte så troligt att pengarna som oppositionen lagt fram kommer att bli så långlivade. Det leder till en osäkerhet när man inte vet om pengarna förhåller sig över flera år. Jag hoppas att Moderaterna för en gångs skull kan komma med konstruktiva förslag som vi tillsammans kan komma överens om, säger Monica Johansson.
Den 19 februari fattas det beslut om förslaget går igenom i riksdagens kammare eller inte.